Sähkövähennyksestä apua korkeisiin sähkölaskuihin – vähennystarpeesta voi ilmoittaa verottajalle jo tammikuussa

Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat neljältä kuukaudelta yhteensä yli 2 000 euroa.

Tammi–huhtikuussa 2023 kotitalousvähennystä voi saada poikkeuksellisesti myös sähköenergiasta. Tärkeä rajaus on, ettei vähennystä saa sähkönsiirrosta.

Väliaikaisella vähennyksellä valtio tukee harvinaisen suuria sähkölaskuja maksavia kotitalouksia, käytännössä sähkölämmittäjiä.

Näillä näkymin pörssisähkön hintataso tulee reippaasti alas jo keväällä, eikä seuraavasta talvesta ole tulossa läheskään yhtä kallista.

Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat neljältä kuukaudelta yhteensä yli 2 000 euroa. Vähennys on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden.

Verokorttia voi muuttaa

Täyden vähennyksen saa, jos tammi-huhtikuun sähköenergialaskut ovat yhteensä 6 000 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

– Jos taloudellisen hyödyn haluaa käyttöön nopeasti, kannattaa tehdä OmaVerossa uusi verokortti heti alkuvuodesta, ja ilmoittaa verokorttihakemuksessa arvio tammi–huhtikuun sähkökuluista, vinkkaa Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen.

Homma hoituu myös perinteisellä tavalla eli veroilmoituksen kautta keväällä 2024.

– Toteutuneet sähköenergian kulut kannattaa korjata verokortille heti, kun ne ovat tiedossa, jotta asia ei unohdu, Varonen sanoo.

Joulukuun sähkölasku ei kelpaa vähennyksiin, vaikka maksupäivä olisi tammikuussa.

Sähkövähennystä voi saada korkeintaan 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohden.

Vain yhteen asuntoon

Useampi henkilö voi kuitenkin saada osansa saman asunnon sähkövähennyksestä, jos esimerkiksi kämppäkaverit maksavat sähkölaskun yhdessä. Puolisot voivat jakaa sähkövähennyksen keskenään haluamallaan tavalla, vaikka vain toinen puolisoista olisi maksanut laskun.

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea.

Sähkövähennyksen saaminen ei pienennä muun kotitalousvähennyksen määrää.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan sähkövähennys koskee noin 252 000 kotitaloutta ja vähentää verotuloja noin 265 miljoonalla eurolla.

Kaksi esimerkkiä sähkövähennyksestä

Esimerkki 1

Henkilö maksaa tammi-huhtikuussa 2023 kulutetusta sähköstä sähköenergialaskuja 4 000 eurolla.

Hän saa vähentää 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävästä osasta eli 2 000 eurosta. Näin ollen hänen vähennyksekseen tulee 60 prosenttia 2 000 eurosta eli 1 200 euroa, joka vähennetään verosta kotitalousvähennyksenä.

Jos henkilöllä ei ole kotitalousvähennystä muiden vähennyskelpoisten töiden perusteella, vähennetään 1 200 eurosta 100 euron omavastuu.

Vähennyksestä saatava hyöty on 1 100 euroa.

Esimerkki 2

Kahden henkilön vakituisen asunnon sähköenergialaskut ovat tammi-huhtikuussa 2023 yhteensä 4 000 euroa. Molemmat hakevat vähennystä puoliksi maksamiensa kustannusten perusteella.

Sähkönkäyttöpaikkakohtainen vähennyskelpoinen osuus on 2 000 euroa eli molemmille tulee kotitalousvähennykseen oikeuttavia kustannuksia 1 000 euroa.

Kotitalousvähennyksenä vähennettävää vähennystä he saavat molemmat 60 prosenttia 1 000 eurosta eli 600 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on henkilökohtainen eli tässä tapauksessa molemmilta vähennetään vielä 100 euron omavastuu, jos heillä ei ole muuta kotitalousvähennystä.

Molemmat saavat näin ollen vähennystä 500 euroa.

Lisää aiheesta

Oletko jo saanut poikkeuksellisen suuren sähkölaskun? Miten sähkön hinta vaikuttaa talouteesi? Vastaa LS-kyselyyn