Sähköverkossa katkoksia – energiayhtiöt poistavat sähkölinjoille lumen painosta taipuneita puita

Lumi on kaunista katsella, mutta liian painavaksi puiden oksille kerääntyvä lumi painaa oksia sähkölinjojen päälle. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Raskas lumi on painanut puita sähkölinjojen päälle eri puolilla Rauman seutua. 

Vakka-Suomen Voima ja Rauman Energia Sähköverkko varautuvat jälleen uuteen lumimyräkkään, joka on odotettavissa torstaina Lounais-Suomeen.

Rauman Energia Sähköverkko varautuu tulevaan helikopteritarkastuksella ja -sahauksilla.

Viime viikon lumisade ei aiheuttanut vikoja, mutta todennäköisesti puita on taipunut lumen painosta kohti sähkölinjoja ja jopa niiden päälle. Helikopteri liikkuu ainakin Rauman saariston alueella keskiviikkona.

– Emme ole turvallisesti päässeet tarkastamaan tilannetta, ja nyt kun lunta on odotettavissa lisää, päätimme pyytää helikopterin avuksi. Helikopterilla Rauman Energia Sähköverkon ilmajohtoverkko pystytään tarkastamaan yhdessä päivässä ja tällä kertaa kopteri on varustettu myös sahalla, jolla voidaan poistaa yksittäisiä uhkaavia oksia ja puiden latvoja heti havaittaessa, Rauman Energia Sähköverkko Oy:n verkkojohtaja Marko Silokoski selvittää.

Rauman Energia Sähköverkon tavoitteena on, että ainakin saariston ja verkon pohjoisosaa pystytään käymään läpi ennen iltaa ja alkavaa lumisadetta.

Vakka-Suomen Voima on puolestaan jo ehtinyt helikopterilennoilla tarkastaa lähes koko verkon, ja käyttöpäällikkö Mikko Heinosen mukaan "tilanne on nyt aika hyvällä mallilla".

Vakka-Suomen Voima on myös poistanut pahimmin sähkölinjoille taipuneita puita, mikä on aiheuttanut lyhyitä sähkökatkoksia eri puolilla verkkoa. Viimeksi keskiviikkona Kodisjoella oli hetken aikaa muutamia satoja talouksia vailla sähköä. 

– Töitä jatketaan vielä, joten keskeytyksiä sähkönjakeluun voi vielä tulla. Lisäksi huomiseksi luvatut voimakkaat lumisateet saattavat aiheuttaa taas uusia katkoksia.