Saisiko hiilidioksidia otettua talteen sellutehtaan savukaasuista? Metsä Group tutkii uudenlaista laitosta, ja Rauma olisi potentiaalinen kohde

Talteenotto tehtäisiin sellutehtaan soodakattilan savukaasuista.

Metsä Fibren sellutehdas Raumalla voisi olla potentiaalinen kohde hiilidioksidin talteenottolaitokselle. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Metsä Group kertoo selvittävänsä mahdollisuutta rakentaa hiilidioksidin talteenottolaitos sellu- tai biotuotetehtaan yhteyteen. Metsäteollisuuskonserni kertoo asiasta tiedotteessa.

Selvitys on jatkoa viime keväänä aloitetulle Metsä Groupin ja Fortumin yhteistyölle, jossa tutkitaan uusiutuvan, puupohjaisen hiilidioksidin talteenottoa ja sen hyödyntämistä esimerkiksi kemianteollisuudessa ja vetytaloudessa.

Puupohjainen hiilidioksidi on metsäteollisuuden tuotannon suuri sivuvirta, ja sitä voitaisiin käyttää hyödyksi nykyistä paremmin, näkee Metsä Groupin energiajohtaja Pirita Mikkanen.

– Yhteistyö Fortumin kanssa on antanut hyviä kokemuksia ja lisätietoa hiilidioksidin talteenotosta. Uskon, että puuperäisiä hiilidioksidipäästöjä voidaan käyttää hyväksi selvästi nykyistä enemmän. Esimerkiksi kemianteollisuuden kanssa voi syntyä uusia yhteistyömahdollisuuksia, Mikkanen sanoo.

Puupohjaisella hiilidioksidilla voitaisiin korvata fossiilista hiilidioksidia. Hiilidioksidia käytetään raaka-aineina esimerkiksi nestemäisissä polttoaineissa, kemikaaleissa ja muovissa. Lisäksi se on tärkeä komponentti vetytalouden tuotteissa, kuten metaanissa ja metanolissa.

– Ilman hiilidioksidia monia vetytalouden tuotteista ei pystytä valmistamaan. Siinä mielessä me olemme tuki vetytaloudelle, Mikkanen sanoo.

Nyt yhtiö selvittää, miten talteenottolaitteisto voitaisiin parhaiten yhdistää tehdaslaitteistoon. Talteenotto tehdään soodakattilan savukaasuista, joista hiilidioksidi pestään niin sanottuun reaktioliuokseen. Siitä hiilidioksidi voitaisiin edelleen erottaa puhtaana hiilidioksidina.

– Metsä Group tutkii nyt, millainen liuos sopisi yhtiön tehtaiden savukaasujen käsittelyyn, Mikkanen sanoo.

Metsä Groupin tekemien selvitysten perusteella jatkojalostajia kiinnostavat laitokset, joiden hiilidioksidin tuotantomäärä on riittävän suuri. Esimerkiksi sellu- ja biotuotetehtaan soodakattila täyttää tämän ehdon.

Metsä Groupilla on sellutehtaat Raumalla, Joutsenossa ja Husumissa sekä biotuotetehtaat Äänekoskella ja Kemissä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut