SAK ei näe edellytyksiä neuvotella irtisanomislaista: Työtaistelujen peruuntumiseksi on vain yksi keino

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ei näe edellytyksiä neuvotella irtisanomislaista hallituksen kanssa, ellei hallitus vedä valmistelusta kokonaan pois esitystään henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan henkilökuntamäärän rajaa voidaan mahdollisesti alentaa tätä pienempiin yrityksiin. Lisäksi voidaan selvittää muutoksia irtisanomisesta aiheutuvaan työttömyysturvan karenssiin, jottei irtisanomisesta tulisi työntekijälle kaksinkertaista rangaistusta.

– Vaikka rajaa laskettaisiin pienempiin yrityksiin, perusongelmat jäisivät, kuten työntekijöiden eriarvoinen kohtelu yrityskoon mukaan. Siksi näemme, että tästä ei korjaamallakaan saa hyvää. Jos halutaan pohtia aidosti työllisyyttä parantavia toimia, tämä ei voi olla niiden joukossa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi maanantaina

SAK:n hallitus käsitteli tilannetta maanantaina kokouksessaan Haikon kartanossa Porvoossa.

SAK:n ja maan hallituksen välillä on ollut tähän saakka asiasta vain satunnaista informaation vaihtoa.
– Mitään neuvottelua tai yhteistä pohdintaa asian ratkaisemiseksi ei ole ollut. Hallitus pisti hankkeen liikkeelle kehysriihessään siitä sen enempää kolmikannassa meidän kanssa keskustelematta. Valmistelu on ollut hallitusvetoista ja jälki on ollut tämännäköistä, Eloranta sanoo.

Sadat tuotantolaitokset päiväksi seisomaan

Ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan uhkaa keskiviikkona pysäyttää satoja tuotantolaitoksia. Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät silloin vuorokauden mittaisen poliittisen lakon.

Myös tuhannet Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) työntekijät aikovat keskiviikkona olla yksipäiväisessä lakossa vastalauseena hallituksen kaavailemalle työntekijöiden irtisanomista helpottavalle laille.

Elorannan mukaan hallitus ei voi näitä mielenilmauksia enää käytännössä estää muuten, kuin vetämällä esityksen pois valmistelusta.

– Vain se rauhoittaisi tilanteen, että voitaisiin lähteä hakemaan ratkaisua. Muuten näyttää hyvin vaikealta, hän sanoo.

SAK:n liitot ovat valmiita laajentamaan toimiaan, jos hallitus jatkaa irtisanomislain valmistelua. Eloranta kehottaakin hallitusta laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen.

– Talouden nousuvire lisää työllisyyttä ja tarkoittaa lisääntyviä tilauksia Suomen elinkeinoelämälle. Nyt olisi tärkeintä ottaa täysi hyöty irti talouskasvusta, eikä luoda epävarmuutta työmarkkinoille epäoikeudenmukaisella ja syrjivällä irtisanomislailla.
Mielenilmauslakoista joutuvat kärsimään lähinnä isot yritykset, joita kevennetyt irtisanomisperusteet eivät edes koske.