SAK:n Eloranta: UPM menettää työriidassa pahimmillaan 20 miljoonaa euroa viikossa

UPM:n ja Paperiliiton välinen riitä ei näytä laantumisen merkkejä.
UPM:n ja Paperiliiton välinen riitä ei näytä laantumisen merkkejä. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Ammattijärjestöjen keskusliitto SAK odottaa sijoittajaomistajilta tulevan paineen lisäävän vauhtia metsäyhtiö UPM:ää koskevaan työriitaan.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan metsäyhtiö menettää pahimmillaan 20 miljoonan euron voitot joka viikko.

– Kuinka kauan sijoittajat voivat katsoa sivusta johdon ideologisiin syihin perustuvaa työmarkkinoiden häiriköintiä ja omistajien rahan tuhlaamista? Eloranta kysyy tiedotteessa.

UPM ei ole kommentoinut lainkaan neljättä viikkoa jatkuvien lakkojen talousvaikutuksia.

Pahasti tulehtuneesta tilanteesta johtuvat lakot ovat seisauttaneet muun muassa Rauman-tehtaan. Lisäksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on asettanut metsäyhtiön tuotteita koskevan saarron.

"Pitkäaikaiset ja syvät kolhut"

SAK:n hallitus vaatii valtakunnansovittelijan jatkavan töitä työriidan ratkaisemiseksi. Muussa tapauksessa vaikutukset voivat keskusjärjestön mukaan laajeta työmarkkinoilla muuallekin.

UPM on ainoa iso metsäyhtiö, joka ei ole vielä solminut uutta työehtosopimusta Paperiliiton kanssa. Kiistan ydin koskee sitä, neuvotellaanko sopimukset koko yhtiöön kerralla vai kullekin liiketoiminta-alueelle erikseen.

SAK:n mukaan yhtiö on myös torjunut liiton keskusteluesitykset.

– Globaalin pörssiyhtiön toimitusjohtaja uhkailee ennemmin tehtaiden sulkemisella ja potkuilla sen sijaan, että pyrkisi edistämään neuvottelujen aloittamista ja kiistan ratkaisua. UPM:n kuva työnantajana ja maine vastuullisena yhtiönä saa tästä pitkäaikaisen ja syvän kolhun, Eloranta jyrähtää.