SAK:n jäsenliitot uhkaavat laajalla poliittisella työtaistelulla viikon päästä torstaina

SAK:n mukaan neuvottelujen laajentaminen ja työttömyysturvaheikennysten keskeyttäminen ovat edellytyksiä sille, että työmarkkinamallista voidaan löytää yhteinen näkemys.

SAK:n jäsenliitot toteuttavat torstaina 14.12. laajoja poliittisia työtaistelutoimia, ellei hallitus avaa palkansaajajärjestöille tietä aitoihin neuvotteluihin.

SAK:n mukaan liitot kertovat tarkemmin suunnitelluista työtaistelutoimista lähipäivinä, omien sopimustensa mukaisia ilmoitusaikoja noudattaen. Kyse on kuitenkin laajoista koko maata ja eri toimialoja koskevista poliittisista työtaistelutoimista.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, ettei SAK voi neuvotella pelkästä palkkamallista.

– Meidän on voitava keskustella ja sopia myös muista kokonaisuuteen kiinteästi kuuluvista asioista. Jos hallitus toivoo työmarkkinaosapuolten pääsevän keskusteluista varsinaiseen neuvotteluvaiheeseen työmarkkinamallista, on myös neuvoteltava ja löydettävä paikallisesta sopimisesta ja työrauhasta työntekijöidenkin tarpeet huomioiva ratkaisu, Eloranta sanoo tiedotteessa.

Aikaraja 13. joulukuuta iltapäivällä

SAK:n mukaan neuvottelujen laajentaminen ja työttömyysturvaheikennysten keskeyttäminen ovat edellytyksiä sille, että työmarkkinamallista voidaan löytää yhteinen näkemys.

Työmarkkinamallia koskevat keskustelut jatkuvat keskiviikkona 13. joulukuuta. SAK kertoo, että keskustelut eivät voi muuttua neuvotteluiksi, ellei hallitukselta tule viestiä, että työntekijöiden näkemykset otetaan tosissaan. Takarajaksi SAK asettaa 13. päivän iltapäivän, jonka jälkeen toimet toteutetaan riippumatta työnantajien kanssa käytyjen keskusteluiden edistymisestä.

– SAK:lla on valmius aloittaa vakavat neuvottelut työmarkkinatilanteen ratkaisemiseksi heti, kun hallitus kertoo valmiudestaan avata keskustelu laajemmasta neuvottelukokonaisuudesta, Eloranta jatkaa.

Poliittisilla työtaistelutoimilla SAK ja sen liitot vastustavat hallituksen kaavailemia työelämän heikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia. SAK:n mukaan työelämän heikennykset ovat tarpeettomia ja sosiaaliturvan leikkaukset epäoikeudenmukaisia ja suhdannetilanteeseen sopimattomia.

Liisa Kujala, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut