Säkylä jatkaa velkojen kuromista

Katovuodet näyttävät jääneen Säkylässä taakse. Kunta paketoi parhaillaan ensi vuoden talousarviota ja merkit ovat lupaavat: tulo– tai kiinteistöveroon ei tarvitse kajota, vaan ne voidaan pitää edellisvuosien tasolla. Tuloverossa se tarkoittaa 20 prosenttia. Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää toteaa, että kunnan käyttötalous on nyt tasapainossa. Kunnan talousarvioesitys vuodelle 2013 on 70 000 euroa ylijäämäinen.

Mäenpää muistaa, että Säkylän kunta teki alijäämää lähes koko 2000 –luvun ensimmäisen vuosikymmenen. Velkaa kertyi 3,5 miljoonaa euroa. Näistä ajoista on kuitenkin noustu. 2010 ja 2011 tilinpäätökset olivat yhteensä 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäisiä.

– Kuittasimme velasta kahdessa vuodessa puolet.

Myös vuosi 2012 näyttää jatkavan tätä ketjua. Mäenpään mukaan maksuvalmius ja kassavaranto ovat pysyneet hyvinä, ja lainoja lyhennetään loppuvuonna todennäköisesti 700 000 eurolla.

– Jos loppuvuosi menee yhtä hyvin kuin tähän asti, tulee ylijäämää jopa 800 000 euroa.

Mäenpään mukaan investointimenot käytetään yleisiin peruskorjauksiin ja infrastruktuurin huoltamiseen. Yksittäisistä hankkeista suurin lienee kahdelle vuodelle suunniteltu Onnimannin päiväkodin uudistaminen.

Tämän lisäksi Säkylän kalasatama ollaan uudistamassa. Mäenpää kehaisee, että siihen ollaan saamassa hyvin valtion tukea.