Säkyläläinen Sucros haluaa lisätä sokerijuurikkaan viljelyalaa yli 30 prosentilla

Sää on tänä keväänä suosinut kylvöjä, ja juurikas on lähtenyt hyvin kasvuun koko viljelyalueella. Kuva: Esa Urhonen

Säkyläläinen sokeriyhtiö Sucros haluaa lisätä sokerijuurikkaan viljelyalaa ja sokerin tuotantoa. Sokerialan tulevaisuutta pohdittiin perjantaina Sucroksen järjestämässä seminaarissa Helsingissä.

Sokerijuurikkaan toimialaneuvottelut vuodelle 2017 käynnistyivät perjantaina. Osapuolet, eli Sucros Oy ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n sokerijuurikasvaliokunta, ovat uuden tilanteen edessä, sillä vuodesta 2017 alkaen sokerin maakohtaiset tuotantokiintiöt poistuvat EU:n alueella. EU ei myöskään enää määrittele sokerin vähimmäishintaa, vaan hinta voi jatkossa vaihdella samalla tavalla kuin viljojen hinnat.

- Me näemme tämän erinomaisena mahdollisuutena suomalaiselle sokerintuotannolle. Kiintiö ei enää rajoita tuotantoa 81 miljoonaan kiloon, mikä on ollut Suomen maakiintiö. Tavoitteenamme on lisätä juurikkaan viljelyalaa noin 30 prosentilla ja sokerin tuotantoa noin 100 miljoonaan kiloon, kertoo maatalousjohtaja Tero Tanner Sucros Oy:stä.

Tanner pitää tärkeimpänä tavoitteena toimialasopimuksen syntymistä syksyn aikana.

- Sopimusneuvottelut viljelyvuodelle 2016 saatiin päätökseen vasta maaliskuun lopussa, mikä vaikeutti huomattavasti viljelysopimusten tekemistä sekä viljelytarvikkeiden tilausta. Viljelyala jäi tavoitellusta 13 000 hehtaarista 11 000 hehtaariin. Ensi vuodeksi tavoittelemme yli 14 000 hehtaarin alaa.

Sokerikiintiön poistaminen luo myös uhkakuvia. Kilpailu tulee kiristymään, sillä Keski- ja Etelä-Euroopassa satokausi on pitkä ja sadot kaksinkertaisia Suomeen verrattuna.

Sucros on käynnistänyt talven aikana investoinnit Säkylän tehtaan juurikkaan vastaanoton tehostamiseksi. Myös sokerin laatuun panostetaan modernisoimalla seulontalaitteistoa.

Lisää aiheesta

Sucros puuhaa Säkylän sokeritehtaalle 2000-luvun suurinta investointiaan