Nyt suunnitellaan isoa aurinkovoimalaa Säkylään – jatko on pitkälti maanomistajien käsissä

Kunta päätti vuokrata 80 hehtaarin alueen, mutta hankekehittäjän mukaan tarvitaan vielä yli toinen mokoma lisää.

| Päivitetty

Satakunnan eteläosaan valmistellaan yhä lisää suuria aurinkovoimahankkeita. Arkistokuva.

Etelä-Satakunnan aurinkobuumi on leviämässä myös Säkylään.

Tanskalainen Better Energy kaavailee pinta-alaltaan jopa Euran- ja Rauman-hankkeita suurempaa aurinkovoimalakokonaisuutta Vankilantien ja Kakkurinsuon suunnalle.

Säkylän kunnanhallitus näytti maanantaina vihreää valoa kunnan omistaman maa-alueen vuokraamiselle aurinkovoimalaa varten.

Kyseessä on kuitenkin vasta alkuaskel, sillä hanketta tanskalaisyhtiölle kehittävän Forus Oy:n mukaan voimalan saaminen taloudellisesti kannattavaksi edellyttää huomattavasti laajempaa aluetta kuin kunnan 80 hehtaaria.

– Toinen mokoma ei vielä riitä, sanoo Forus Oy:n projektipäällikkö Mikael Marisa.

Suuren voimala-alueen tarve johtuu muun muassa siitä, että suurjännitelinjaan on alueelta pitkä matka. Lisäksi aluetta halutaan Marisan mukaan paljon myös siksi, että paneelikenttien väliin voidaan jättää tilaa virkistyskäytölle ja luonnolle.

Koska hanke on vasta alussa, on Marisan mukaan mahdotonta sanoa, kuinka paljon voimalassa voisi esimerkiksi olla tehoa.

Neuvottelut alkuun

Hanke on muutenkin vasta alkumetreillä.

– Kunta ei ole sitoutunut mihinkään, emmekä mekään, Marisa sanoo.

Kunnan päätös tarkoittaa käytännössä vasta sitä, että hankehittäjä voi viedä rakennuslupa- ja kaavoitusprosessia eteenpäin. Avaimet ovat kuitenkin vahvasti yksityisten maanomistajien käsissä.

Heidän kanssaan on Marisan mukaan käyty jonkin verran alustavia keskusteluja. Nyt päästään aloittamaan varsinaiset neuvottelut laajan maanomistajajoukon kanssa.

– Olemme halunneet mennä kunta edellä. Myös maanomistajat ovat keskustelujen perusteella halunneet odottaa kunnan päätöstä.

Projektipäällikkö korostaa, että nyt päästän keskustelemaan myös esimerkiksi alueen asukkaiden, yhdistysten ja virkistyskäyttäjien kanssa.

– Vuoropuhelu on suunnittelussa merkittävässä roolissa.

Mieluusti turvealueelle

Alueella ei ole voimalan rakentamista mahdollistavaa kaavaa. Onko se tarpeen vai riittääkö suunnittelutarveratkaisu, riippuu muun muassa voimalan koosta ja alueen kokonaisuudesta.

– Tässä vaiheessa ajattelemme, että hankkeen voisi toteuttaa kahdessa vaiheessa, Marisa sanoo.

Merkittävässä roolissa ovat Kakkurinsuon turvetuotantonäkymät, sillä aurinkovoimalaa rakennettaisiin mieluusti käytöstä poistetulle turvetuotantoalueelle. Näin on tehty monissa muissakin hankkeissa.

– Niille lupien saaminen ja voimalan rakentaminen ovat helpompia kuin esimerkiksi metsäalueille. Myäs riski luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä on pienempi, Marisa perustelee.

Jos kaikki hankkeet toteutuvat, Satakunnan eteläosaan tulee hyvin merkittävä aurinkovoimakeskittymä.

Viime viikolla kerrottiin Euraan suunnitellusta suuresta aurinkovoimalasta (LS 31.1.), minkä lisäksi Rauman Lappiin ja Lakariin on tulossa isot aurinkovoimahankkeet. Huittisiin viritellään vielä näitäkin suurempaa kokonaisuutta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut