Säkylässä syntyy modernia neulemuotia

Sanni Salonen perusti oman neuleyrityksen viime marraskuussa Säkylään. Kevääksi Hurmåksen mustavalkoinen ruusukuosi saa heleämpiä sävyjä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Köyliön keskustassa toimivaa Kainoa ja säkyläläisellä teollisuusalueella marraskuussa avautunutta Hurmåsta yhdistää moni asia: luonnonmateriaalit merinovilla ja puuvilla, persoonallinen neuledesign sekä tuotteiden suunnittelu ja valmistus paikan päällä.

Tällä konseptilla neulealan yrityksissä valmistuu mekkoa, puseroa, tunikaa ja pipoa. Naisten muoti myy hyvin, mutta myös miesten tuotteet ovat nosteessa.

Vaikka samassa kunnassa sijaitsee kaksi neulealan yritystä, Kainon toimitusjohtaja ja pääsuunnittelija Niina Sinisalo ei vielä puhuisi keskittymästä.

Sinisalo ei usko, että saman alan toimijat syövät toistensa leipää. Kilpailutilanteen sijaan hän puhuu markkinatilanteen piristymisestä.

– Me olemme tarpeeksi erinäköisiä, vaikka raaka-aineet hyvin samankaltaisia ovatkin.

Sinisalo ja Hurmåksen perustanut Sanni Salonen ovat aiempia yhtiökumppaneita.

Sittemmin tiet erkanivat, Salonen jäi pois Kainosta ja teki välillä muutaman vuoden freelance-toimittajan töitä. Palo alalle oli kuitenkin vahva.

– Ostin neulekoneen jo puolitoista vuotta sitten, päivät tein toimittajan töitä ja illat neuleita, hän kertoo.

Hurmås syntyi vahvasta uskosta omaan tekemiseen. Kompromisseja Salonen ei halua tehdä.

– Motiivi löytyy siitä, että tekee jotain sellaista mitä muut eivät. Se on ainoa oikea tapa valmistaa uusia tuotteita maailmaan, jossa on jo teoriassa riittävästi kaikkea.

Kaino on toiminut Köyliön taajamassa vuodesta 2010. Kaavoittamisesta ja ompelusta vastaava Riitta Konttila (vas.) työstää neuleyrityksen suosikkikuosia, peuraa. Ompelimossa työn ääressä myös Anna-Kaisa Meriläinen ja Linda Viipuri. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Muodin alalla eletään Säkylässäkin vahvassa etukenossa.

– Kun edellinen mallisto on valmis, ideoidaan jo seuraavaa, sanoo Kainon pääsuunnittelija Niina Sinisalo.

Tämän kevään iso teema on trooppisuus. Hillityn linjan rinnalle nousevat rehevät kuviot sekä kirkkaat ja mausteiset värit.

Yksi Kainon päämissioista on ja pysyy, se on Sinisalon mukaan kaavoittaa vaatteita, jotka sopivat kaikenkokoisille ja -muotoisille naisille.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.