Salakavala sairaus saattaa olla oireeton jopa kymmenen vuotta

Kun hyvin nukutuista öistä huolimatta aina vain väsyttää, ensisijaista syytä tulee todennäköisemmin haettua syksyn pimeydestä, D-vitamiinin puutteesta tai suuresta työmäärästä. Harvemmin mieleen juolahtaa, että taustalla saattaakin olla 2. tyypin diabetes.

Niin ikään oireena voi olla jatkuva janon tunne tai haavojen huono paraneminen – mutta läheskään aina mitään oireita ei ole.

Vaikeasta havaittavuudesta johtuen Suomessa arvioidaan olevan noin 200 000 ihmistä, jotka eivät tiedä sairastavansa 2. tyypin diabetestä.

– Sairaus on salakavala ja se voi olla oireeton jopa kymmenen vuotta, Rauman Keskus-Apteekissa työskentelevä sairaanhoitaja Eeva-Liisa Pälli toteaa.

Pällin mukaan suurin riski 2. tyypin diabetekselle on keski-ikäisillä, vähän liikkuvilla, tupakoivilla, ylipainoisilla henkilöillä, joiden geeniperimä lisäksi altistaa sairaudelle. Erittäin usein diabetestä sairastavilla rinnakkain kulkevat myös korkea verenpaine ja kolesteroli.

Hoitamattomana ja pitkään jatkuneena kakkostyypin diabetes vahingoittaa pieniä ja suuria verisuonia sekä sydäntä ja hermostoa, mikä voi johtaa vakaviin lisäsairauksiin. Ajoissa tehdyllä diagnoosilla ja omia elämäntapoja viilaamalla sairaus on mahdollista välttää tai ainakin siirtää myöhäisemmäksi. Niinpä mittauksiin kannattaa hakeutua mieluummin varmuuden vuoksi ja ajoissa kuin siirtää asiaa tuonnemmaksi.

Tehokkaimmat aseet 2. tyypin diabetesta vastaan ovat oikeanlainen ruokavalio ja riittävä liikunta.