Salonen: Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen leikkauksia kohtuullistetaan

Satakuntalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on tyytyväinen opetusministeri Krista Kiurun päätökseen arvioida uudelleen ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkojen määrää. Ministeri Kiuru ilmoitti tänään, että aiemmin sovittuja aloituspaikkojen leikkauksia kohtuullistetaan erityisesti alueilla, joilla ikäluokat pienenevät.

- Tämä on hyvä uutinen myös Satakunnalle. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan työvoimapula on kuluvalla vuosikymmenellä suurinta Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien lisäksi juuri Satakunnassa. Työvoimapulan aiheuttaa väestön vanheneminen. Tätä kompensoimaan tarvitaan nuorta, koulutettua työvoimaa pitämään muun muassa Satakunnan teollisuuden pyörät pyörimässä jatkossakin, sanoo Salonen.
 

Esityksen mukaan koko maassa aloituspaikkojen määrä vähenee 1 941:llä vuoteen 2016 mennessä, mikä on merkittävästi vähemmän kuin marraskuun 2012 lähtöesityksessä, jolloin esitettiin 7 351 paikan vähennystä tai maaliskuun 2013 esityksessä, jolloin esitettiin 3 151 paikan vähennystä.

- Ikäluokat maakunnissa pienenevät ja toki koulutuspaikkojen tarve on suurin siellä, missä on eniten nuoria. Kuitenkin aiemmin suunnitellut vähennykset tuntuivat maakunnissa kohtuuttomilta. Ministeriö on saanut suunnitelmista runsaasti palautetta ja paljon työtä on tehty sen puolesta, että leikkauksia kohtuullistettaisiin. Tämä auttaa myös nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamisessa. Sen vuoksi ministeri Kiurun päätökseen on oltava tyytyväinen.

- Satakunnassa tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi WinNovan supistusta huojennetaan 100 paikalla ja Satakunnan koulutuskuntayhtymän supistusta 30 paikalla maaliskuun esitykseen verrattuna. Vähennyksiä on edelleen Satakunnassakin tulossa, mutta tilannetta on kuitenkin nyt järkeistetty, Salonen sanoo.