"Samaa virhettä ei pidä toistaa" – OKL:n lähtö oli raju isku Savonlinnalle

Pikkunorssi teki vaikutuksen Antti Lindtmaniin. Hän kehottaa ottamaan esille tarkastusvaliokunnan mietinnön.

Kun päätöksenteko lähtee yliopiston omista tarpeista, ei oteta riittävästi huomioon vaikutuksia esimerkiksi alueen talouteen ja yhteiskunnan laajempaan etuun, sanoi Antti Lindtman Rauman Seminaarinmäellä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tutustui Rauman Seminaarinmäkeen lauantaina matkalla Poriin.

– Halusin ehdottomasti tulla tänne, koska olemme seuranneet Rauman tilannetta. Kristiina Salonen on pitänyt hyvin ajan tasalla. Haluan tukea Raumaa ja Satakuntaa, sanoi Lindtman.

Lindtmanille esiteltiin etenkin Pikkunorssia.

– Olen hyvin vaikuttunut. Pikkunorssin konsepti on hieno. Uskomattomalta tuntuu, että vain pari vuotta sitten valmistuneesta helmestä luopumista edes harkitaan. Nopea on ajan riento, tuumasi Lindtman.

Pikkunorssin, Normaalikoulun ja Turun yliopiston opettajankoulutuksen kokonaisuutta Lindtman kehui upeaksi. Hän osaa hahmottaa, kuinka suuri alueellinen vaikutus Seminaarinmäellä on Rauman seudulle.

Pahalta tuntuisi, jos hiljattain kunnostetut asianmukaiset tilat jäisivät tyhjilleen.

OKL:n lähtö raju isku Savonlinnalle

Ikävä esimerkki löytyy toiselta puolelta Suomea. OKL-kampuksen alasajo on ollut raju isku Savonlinnalle.

– Alueiden tilanne on erilainen, mutta Savonlinnan tapauksesta kannattaisi ilman muuta ottaa oppia. Samaa virhettä ei pidä toistaa.

Lindtman kehottaa ottamaan esille eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnön kuuden vuoden takaa. Valiokunta oli erittäin huolestunut OKL:n siirron aiheuttamista taloudellissta ongelmista.

– Valiokunnan yksimielisessä mietinnössä kehotettiin tarkastelemaan päätöksiä laajemmin kuin yliopiston omalta kannalta. Rohkaisen ministeriötä käymään keskusteluja yliopiston kanssa mietinnön pohjalta, sanoi Lindtman.

Yliopistot päättävät itsenäisesti

Hän tietää vallan hyvin, että yliopistot ovat itsenäisiä toimijoita.

– Valiokunta kiinnitti aikanaan huomiota rahoituksen ongelmaan. Kun päätöksenteko lähtee yliopiston omista tarpeista, ei oteta riittävästi huomioon vaikutuksia esimerkiksi alueen talouteen ja yhteiskunnan laajempaan etuun.

Mietinnössä todettiin, että olisi syytä pohtia yliopistojen rahoitusta ohjaavien kriteerien soveltuvuutta ja tarkoituksenmukaisuutta opettajankoulutukseen, joka on suoraan ammattiin valmistavaa koulutusta. Valiokunta piti tärkeänä, että valtiolla olisi opetuksen maksajana mahdollisuus esittää tarpeelliseksi katsomiaan toiminnallisia ehtoja rahoitukselle.

– Olen varma, että Raumalle voidaan löytää konsepti, joka turvaa OKL:n jatkon, sanoi Lindtman.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut