Sami Jauhojärven ohje nuorelle huippu-urheilijalle: "Asu kotona niin pitkään kuin mahdollista"

Hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi oli ensimmäistä kertaa elämässään Raumalla. Hän sai suksiesittelyn ohessa jaella nimikirjoituksia ja olla yhteiskuvissa.

Hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi oli tiistaina ensimmäistä kertaa elämässään Raumalla.

– Perniön Hopeasommasta 1995 ja Naantalin piikkarikisoista 1997 on kokemusta täältä päin Suomea. Turussa olen käynyt kaksi kertaa, Jauhojärvi hauskuutti raumalaista hiihtoväkeä.

– Forssan suunnasta tulin nyt suoraan tänne. Se on ainoa kokemukseni Raumasta, hän totesi Vanhan Rauman tuntumassa sijaitsevassa kauppakeskuksessa.

"Kuka uskaltaa ensimmäisenä?"

Ylitorniolta kotoisin oleva ja Lahdessa asuva Jauhojärvi oli Raumalla esittelemässä suksia.

Hän sai esittelyn ohessa paljon kiitoksia parina viime vuonna tehdystä työstään Ylen hiihtokilpailulähetysten kommentaattorina.

– Sinä osaat niin hyvin selittää vaikkapa lumen koostumuksesta, mistä en ole aiemmin tiennyt mitään, eräskin Jauhojärvi-fani totesi.

Jauhojärven asiantuntemusta kuunneltiin myös suksivalintoja tehdessä. Hän itse mietti ääneen, milloin kilpahiihtäjät alkavat käyttää karvapohjasuksea.

– Siitähän se on kiinni, kuka sen ensimmäisenä uskaltaa tehdä, Jauhojärvi totesi.

Hän muisti myös mainita, että voidellut sukset eivät varmasti ole katoamassa kilpahiihtomaailmasta.

– Huoltojoukkoja tarvitaan yhä, jotta voidaan hiihtää kaikissa mahdollisissa keleissä.

Etelä-Suomessakin pärjää

Lounais-Suomen hiihto-olosuhteet olivat Jauhojärvellä hyvin hallussa siihen nähden, kuinka usein hän on täällä käynyt.Paimion, Uudenkaupungin ja Jämin hiihtoputket Jauhojärvi luetteli epäröimättä.

Ainoastaan tieto Lähdepellon lumitykistä ei ollut saavuttanut häntä.

– Lähdepellolla on kuuleman mukaan hyvää maastoa hiihtoon, sen kuulin jo Mikalta (Rintaluoma, Pyörä-Nurmen suksimyyjä), Jauhojärvi sanoi.

Jauhojärvi pitää Etelä-Suomen hiihto-olosuhteita riittävän hyvinä huippuhiihtäjällekin.

– Onhan täällä Lauri Vuorinen, olympiatason hiihtäjä Perniöstä ja valmennettavani Aleksi Parttimaa esimerkiksi, jotka edustavat raisiolaista SkiTeam 105:ttä, hän totesi.

Paimiosta kotoisin oleva Parttimaa asuu nykyisin Lahdessa, jonne Jauhojärvikin muutti kilpauransa aikana Rovaniemeltä.

– Maajoukkuetasolla harjoittelu ei ole kiinni siitä, missä asuu, koska maajoukkueleireillä ollaan kuitenkin yli 200 päivää vuodesta.

"Kannattaa asua kotona"

Huipulle pyrkivälle urheilijanuorelle Sami Jauhojärvi antaa selkeän ohjeen:

– Kannattaa asua vanhempien luona kotona niin pitkään kuin mahdollista. Ruokahuolto pelaa, ja jos vanhemmat hiihtävät, niin välinehuoltokin. Elämänrytmi säilyy helpommin kohdallaan, hän sanoo.

– Houkutuksia on yhtä paljon, asui missä tahansa, mutta kotona niihin on vaikeampi päästä, Jauhojärvi naurahti vielä.

Tiistaina Jauhojärven juttusilla kävi paljon nuoria hiihtäjiä, joilla päätös huippu-uralle lähtemisestä on edessä vasta vuosien päästä.

Kaksi heistä olivat pyhärantalaissisarukset Hilla ja Joona Peltola. Pyhärannan Myrskyä edustavat nuoret hakivat Jauhojärveltä nimikirjoitukset.

– Juuri eilen viimeksi kävimme Uudenkaupungin hiihtoputkessa. Se on varmaan yksi lempipaikoistamme hiihtää, ja Lähdepelto, sisarukset kertoivat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut