Samkin satamasovellus merkittävän palkinto-ohjelman finaaliin

Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämä kokonaisuus on mukana Seatrade Awardsin finaalissa. Kokonaisuudessa on kyse Rauman ja Gävlen satamasovelluksista, jotka on jo otettu jatkokäyttöön kansallisesti.

Seatrade Awards on johtava maailmanlaajuinen merenkulun ja meriteollisuuden palkinto-ohjelma. Sitä on jaettu jo yli kolmekymmentä vuotta merenkulkualalle.

Palkitut toimijat edustavat alan terävintä kärkeä, niin uusien kaupallisten ratkaisujen kuin yhteistyön teemoissa.

– Seatrade Awardsin kilpailussa osallistujat ja finalistit ovat yleensä suuria kansainvälisiä yrityksiä. On poikkeuksellista, että ammattikorkeakoulun vetämä kokonaisuus on kisaamassa palkinnoista yritysten kanssa samassa kategoriassa. Finaaliin pääsy osoittaa, että Samk ja kumppanit ovat tehneet maailmanlaajuisesti johtavaa tutkimustoimintaa, satamasovellustyöpakettia vetänyt projektipäällikkö Heikki Koivisto Satakunnan ammattikorkeakoulusta sanoo.

Samkissa on tutkittu laivan oikea-aikaista saapumista satamaan vuodesta 2017. Tutkimus aloitettiin Suomessa Rauman ja Ruotsissa Gävlen satamissa, jotka ovat molemmat konttisatamia.

Laivan saapuessa satamaan toimintaan linkittyy lukuisia toimijoita. Jotta kaikki tapahtuu oikea-aikaisesti ja järjestyksessä, toimijoiden tulee varmistua laivan saapumis- ja lähtöajasta.

Laivan saapumiseen ja lastin purkuun on liittynyt kymmeniä puhelinsoittoja.

– Satamasovelluksessa laivan saapuminen, lähtö ja satamatoimintojen eri vaiheet näkyvät reaaliajassa. Satamasovelluksen käyttö selkeyttää ja nopeuttaa laivojen oikea-aikaista saapumista satamaan ja lastioperaatioita satamassa, Koivisto kertoo.

Mukana projektipartnerina on ollut muun muassa Rauman Satama Oy.