Sankareiden muisto ei hälvene

Eilen lauantaina järjestettiin jo 33. Rauman patteriston veljestapaaminen, jossa aseveljet läheisineen sekä jälkipolvien edustajat tapasivat. Ohjelmassa oli muun muassa kukkaseppeleen lasku sankarihaudoille ja hetki Kalliokadun muistotykillä.
Sankarihaudoilla Rauman Patteriston perinnekilta Ry:n puheenjohtaja Raimo Vahanto piti puheen, jossa hän kiitti elossa olevia ja jo joukosta poistuneita aseveljiä heidän tekemistään uhrauksista.
– Moni nuori poika joutui silloin kovan paikan eteen. Emme me jälkipolvet välttämättä ymmärräkään kaikkea sitä, mitä he joutuivat kokemaan, Vahanto pohti puheen jälkeen.
Rauman patteristosta kaatui 66 miestä jatkosodan aikana. Jatkosodan päättymisestä on aikaa 70 vuotta.

Isänmaallisuutta painotettiin koulussa

Sankarihaudalle laski kukkaseppeleen raumalainen Erkki Uusimaa, joka oli vain 17-vuotias, kun hän astui patteriston vahvuuteen Krivillä.
Uusimaan mukaan isänmaan puolustamista ei kyseenalaistettu, kun käsky tuli.
– Silloin isänmaallisuutta painotettiin jo oppikoulussa ja palvelukseenastuminen tuntui luonnolliselta vaikka nuoria oltiinkin.
Erkki Uusimaa muisteli, että asemasodan aikana tilanne Krivillä oli suhteellisen rauhallinen, mutta Jatkosodan perääntymisvaiheessa kaikki muuttui täydellisesti.
– Sitten se oikea rytinä alkoi. Se oli hyvin vaikeaa aikaa. Ei sellaista unohda koskaan. Ne muistot tulevat hakemattakin mieleen, Uusimaa sanoi hiljaa ja käänsi katseensa sankarihautojen suuntaan.
Uusimaa on seurannut tarkkaan maailmanpoltiikan viimeisiä käänteitä ja toivoi, etteivät nykynuoret koskaan joudu samanlaisen tilanteen eteen.

Uuden sukupolven aika tarttua toimeen

Mutta silti Uusimaa toivoi nuorten ottavan selvää Suomen lähihistoriasta ja ottamaan valveutuneemman asenteen maanpuolustusasioihin.
– Olen sitä mieltä, että nuoren polven olisi hyvä tulla esimerkiksi tähän patteriston perinnekiltaan mukaan.
Erkki Uusimaan peräänkuuluttamaan nuoreen polveen kuuluu Juho Marva, joka piti puheen muistotykillä. Hänen vaarinsa Olavi Marvan veli Ilmari Marva kuului Rauman patteristoon. Ilmari Marva kaatui Nuosjärven taistelussa.
– Sotiemme veteraanien ansiosta olen saanut elää nuoruuteni yhteiskunnassa, jossa olen saanut itse valita polkuni, olen saanut tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu parhaalta ja ajatella asioista niin, miten itse haluan.
– Nyt on oman sukupolveni aika tarttua työhön ja jatkaa yhteiskuntamme kehitystä samalla velvollisuuden tunteella, jolla veteraanit ovat maatamme puolustaneet sekä rakentaneet.

Kirja vie tapahtumien keskipisteeseen

Ne nuoret, jotka eivät voi kuulla Rauman patteriston sotaveteraanien kokemuksista suoraan heiltä, voivat kartuttaa tietojaan kirjan avulla.
Veljestapaamisen yhteydessä julkaistiin Muistatteko Saidoman -kirja, johon on koottu tilanteita ja tapahtumia Rauman patteriston sotataipaleelta.
Kirjan kertomukset ovat sotaveteraanien omakohtaisia kokemuksia rintamalta ja kirja sisältää paljon myös kuvamateriaalia. Kirjaa myydään Länsi-Suomen toimipisteestä sekä Vanhan Rauman kirjakaupassa.