Sanna Pelliccionin lastenkirjasarja astui ulos kansista näyttelyksi

Onni-poika houkuttelee lapsia leikin ja mielikuvituksen maailmaan myös Raumalla.

Tervetuloa leikkimään! Lastenkirjailija ja kuvittaja Sanna Pelliccioni on rakentanut Onni-poika -kirjasarjan hahmoista kiertävän näyttelyn, joka on avoinna Turun yliopiston Rauman kampuksen tornissa Raumalla tällä ja ensi viikolla.

Lastenkirjailija ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Onni-poika -kirjasarjan ympärille kasvanut moniaistinen Onni on olla -näyttely ja leikkitila ihastuttaa kirkkaalla värimaailmallaan.

OKL:n Rauman kampuksen torniin rakentuneessa elämyksellisessä näyttelyssä on pieniä tiloja, joissa on kirjoista tuttuja hahmoja ja kirjan kuvituksia.

Leikkikeittiössä voi vaikka kokkailla.

– Viisikkojen tapaan Onni-poika -kirjoissa syödään paljon, sanoo Pelliccione.

Leikin tiimellyksessä voi myös ottaa halaukseen ison Onni-pehmon.

Kirjasarja kasvaa vuosittain

Pelliccionin kirjasarja syntyi vuonna 2007, ja tänä syksynä ilmestyy jo 20. osa. Sarja kasvaa vuosittain, parhaimpina kaksi.

Varhaiskasvatusikäisille lapsille suunnatuissa Onni-kirjoissa eletään tavallista lapsiperheen arkea iloineen ja haasteineen. Seuraava osa on nimeltään Onnin ja isin oma päivä. Siinä Onni lähtee isän kanssa veneretkelle.

Pelliccioni ryhtyi tekemään Onni-kirjoja, kun hänen ensimmäinen lapsensa syntyi.

– Mietin silloin, millaisen kirjan haluaisin tehdä lapsille.

Näyttelyä oli Pelliccionin kanssa tällä viikolla Raumalla rakentamassa samainen lapsi, nyt jo aikuinen poika.

Tavallinen hyvä arki

Onni-tarinat ovat vuosien varrella kertoneet paljon lastenkirjailijan omasta perhearjesta, mutta Pelliccioni kyselee aiheita ja toiveita myös lukijoilta.

Onnin ja isin oma päivä kirjan idea tuli lukijalta. Pelliccioni kyseli, mitä isät ja lapset haluaisivat yhdessä tehdä. Vastaukseksi hän sai muun muassa painimista ja tyynysotaa.

Kirjoissa on käsitelty myös muun muassa sisarkateutta, kun perheeseen syntyy toinen lapsi. Arjen rinnalla kulkevat ajassa kiinni olevat aiheet. Onni-poika kierrätti jo vuonna 2008. Hän on myös ollut osoittamassa mieltä lähipuiston puolesta ja tutustunut naapuriin muuttaneeseen iranilaiseen poikaan.

Lapsiperhearki ihastuttaa

Kirjasarjasta on vuosien varrella tullut hyvin suosittu. Urallaan 70 lastenkirjaa julkaissut Pelliccioni sanoo, että juuri Onni-poika on ihan eri tavalla lähtenyt elämään omaa elämäänsä.

– Onni saa fanipostia ja lahjoja. Olen saanut perheiltä paljon sellaista palautetta, että kirjoissa on just sellaista elämää kuin meillä.

Pelliccioni kertoo luoneensa kirjojen maailmasta niin simppelin, että sen hahmottavat jo aivan pienet lapset.

Näyttelyillä kysyntää

Onni on olla on jo neljäs Pelliccionin kirjojen maailmoistaan luoma näyttely.

Kaikki ovat löytäneet hyvin yleisönsä. Lasten kulttuurikeskuksia muutama vuosi sitten Suomea kiertäneellä suomalaisarabialaisella Toiveretkellä oli 40 000 kävijää.

Lastenkirjailija harmittelee tosin sitä, että Suomessa on melko vähän paikkoja ja tiloja lapsille. Täällä ei myöskään suhtauduta lapsiin yhtä lämpimästi kuin monissa muissa Euroopan maissa, kuten Italiassa ja Virossa.

– Lastenkulttuuria ei suuresti tueta ja se ei näy julkisessa elämässä ja mediassa.

Lapsille tarvittaisiin häenen mukaansa enemmän lasten kulttuurin tiloja.

– Joillakin paikkakunnilla on tosi hienoja, toisilla ei ollenkaan, hän sanoo.

Keväällä rikki kävijäennätys

Onni on olla on vasta kiertueensa alussa. Näyttely avattiin Kanneltalon kulttuurikeskuksessa Helsingissä keväällä, jossa se teki talon kävijäennätyksen, yli 9 000 kävijää yhden kuukauden aikana.

Raumalla tämän ja ensin viikon esillä olevan näyttelyn hän toivoo innostavan perheitä lukemaan, mutta myös tekemään.

– Näyttely osoittaa lapsille ja aikuisille sen, mihin kaikkeen kirja voi johtaa.

Yhteistyötä lukemisen hyväksi

Leikkinäyttely toteutui Raumalle Turun yliopiston Rauman kampuksen, Väinö Riikkilä seuran ja Rauman kaupunginkirjaston Lukumaan lumo (LULU) -hankkeen yhteistyönä.

Aluehallintoviraston rahoittamassa hankkeessa kehitetään kirjaston ja varhaiskasvatusikäisten lasten kanssa toimivien sekä heidän perheidensä yhteistyötä.

Rauma on hankkeen koordinaattori. Muina toimijoina ovat Kemijärven, Eurajoen ja Nokian kirjastot.

Onni on olla -leikkinäyttely on Rauman kampuksen tornissa. Tilassa on avoimet ovet tällä viikolla keskiviikkona ja perjantaina kello 13–15 ja ensi viikolla maanantaina ja keskiviikkona kello 16–18.

Tilaan pääsee myös muina aikoina varauksesta (p. 0445183314 tai heidi.kahara@rauma.fi).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut