Sanoma ostaa Länsi-Suomen ja Raumalaisen ­­­– ”Digimurros edellyttää medialta leveitä hartioita”

Länsi-Suomi on ilmestynyt vuodesta 1905. Marvan perhe on ollut pääomistaja 1950-luvulta lähtien. Raumalaista (entistä Uutta Raumaa) on luettu vuodesta 1979.

Sanoma Media Finland ostaa Marva Median ja Rauman Suorajakelun. Sanomalle siirtyvät syyskuun alussa sanomalehti Länsi-Suomi, kaupunkilehti Raumalainen sekä näiden jakelutoiminnot.

Sanoman mukaan kauppa vahvistaa yhtiön alueellisen uutismedian tavoittavuutta ja asiakaskantaa Satakunnan alueella.
Median painopiste siirtyy koko ajan enemmän verkkoon, mikä edellyttää kehitysinvestointeja. Se on yhteinen nimittäjä yritysjärjestelyille, joita suomalaisessa lehtikentässä on viime vuosina nähty.

Marvan perheellä vuodesta 1955

Länsi-Suomi on ilmestynyt vuodesta 1905. Marvan perhe on ollut pääomistaja 1950-luvulta lähtien.

– Olemme erittäin iloisia, että perheemme työ saa uuden, median perin pohjin tuntevan sekä journalismiin ja kehitykseen sitoutuneen omistajan. Digitaalinen murros edellyttää medialta leveitä hartioita ja rohkeita panostuksia, jotka on yhdessä Sanoman kanssa mahdollista toteuttaa. Siksi tämä kauppa on hyväksi Raumalle, sen asukkaille ja yrityksille, sanoo Marva Median Heikki Marva.

"Alueellisen tiedon tarve korostuu"

Sanoman lehtiä ovat muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Aamulehti ja Satakunnan Kansa.

– Uutismedian merkitys on kasvanut globaalien kriisien ja nopean muutoksen myötä, mutta samalla on korostunut valtakunnallisen ja alueellisen tiedon tarve. Paikallisella ja alueellisella medialla on aivan uudenlainen mahdollisuus tavoittaa ja vaikuttaa digitaalisissa kanavissa, sanoo Sanoma Media Finlandin Uutis- ja featuremedia -yksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta.

Hän näkee, että yhdessä tekemällä voidaan vahvistaa elinvoimaista journalismia ja alueellista ääntä Satakunnassa.

– Nyt kun kauppa on solmittu, käynnistyy tulevaisuuden toimintamallin tarkempi suunnittelu, kertoo Putkiranta.

"Kauppa ei lopulta yllättänyt"

Länsi-Suomen ja Raumalaisen päätoimittaja Janne Rantanen kommentoi, ettei kauppa varsinaisesti yllättänyt.

– Kun alan yleistä kehitystä on tarkasti seurannut ja kollegoiden kanssa puhunut, niin selvältä alkoi näyttää, että perheyhtiön resurssit eivät pitkään riitä, Rantanen sanoo.

Aika myynnille on sikäli otollinen, että Marva Groupin toinen yritys on vahvassa myötätuulessa. Pakkausfirma Satatuote on kasvanut medialiiketoimintaa selvästi suuremmaksi ja kannattaa hyvin.

Sanomaa Rantanen pitää mieluisana uutena isäntänä raumalaiselle paikallismedialle.

– Sanoma on johtava kaupallinen mediatalo Suomessa. Sillä on varmasti paljon annettavaa meille. Ja myös toisinpäin. Pieni tiimimme on tehnyt erinomaista työtä, kehuu Rantanen.

Paikallisradio ei sisälly kauppaan. Radio Ramona jää Marva Medialle ja siitä vastaa edelleen Jari Naarmala.