Sanomalehtiviikolla luetaan muutakin kuin sarjakuvat

Miten kuvat päätyvät lehteen? Mitä toimittajat syövät? Miksi joissain kuvissa auton rekisterikilpi on sumennettu? Voiko ottaa salakuvia?

Eri luokka-asteet ottivat Ihoden koulussa ilon irti Sanomalehtiviikosta ja kysyivät vierailevilta toimittajilta vähänkin mieltä askarruttaneita kysymyksiä.

Artikkelitoimittaja Mirja Kauppila-Laine kertoi nuorille muun muassa, miten sanomalehden etusivu on kuin kaupan näyteikkuna – sen tehtävänä on houkutella lukija lehden sivuille ja siitä näkee nopealla vilkaisulla päivän tärkeimmät puheenaiheet.

– Myös te voitte lähettää toimitukseen juttuvinkkejä teitä kiinnostavista aiheista. Meille ei ole suotu kristallipalloa, josta näkisimme automaattisesti, mistä te haluatte lukea, Kauppila-Laine kertoi.

Perinteisesti sarjakuvat ja urheilu olivat nuorten parissa hyvin luettuja aiheita, mutta uutispuolenkin jutut kiinnostavat, kun ne koskettavat itseä tai kuvissa näkyy tuttuja.

Digituottaja Maija Männistö puolestaan ajatteli tekevänsä koulukäynnillä nuoriin vaikutuksen näyttämällä, miten tabletti avautuu tunnistamalla hänen peukalonsa. Temppu ei kuitenkaan osoittautunut kovin ihmeelliseksi, sillä eräs poika viittasi heti.

– Nii onks toi se iPad Air kakkonen?

Kun luokissa oppilaille antoi tabletin käteen ja näköislehden luettavaksi, he tiesivät tasan tarkkaan, mitä tehdä. Perinteisen sanomalehden sivut sen sijaan tuntuivat pulpetilla vähän suurilta ja lehden osiota tipahteli vahingossa lattialle.

– Oppilaiden kulmat menivät uteliaaseen kurttuun, kun kysyin, miltä tuntuisi jos kaupunkiuutisia voisi vastaanottaa suoraan kännykkään WhatsAppin kautta.

– Kunhan kiinnostus paikallisiin uutisiin lähtee nuoresta itsestään, meidän tehtäväksemme toimituksessa jää etsiä ja löytää parhaat keinot välittää niitä, Männistö summasi.

Lue näköislehteä! Länsi-Suomen näköislehti on Sanomalehtiviikolla kaikkien luettavissa ilmaiseksi. Digilehtiportaaliin kirjaudutaan osoitteessa https://digi.ls24.fi/. Sähköpostikenttään kirjoitetaan digilehti ja salasanaksi 1234.