Santtiolla vedetään Junnu Vainion hittejä revyyhengessä

Teatteriyhdistys Fake iloitsee siitä, että ryhmät ovat palaamassa takaisin kesäteatteriin.

Albatrossissa ja Heiskasessa liikutaan tunnelmasta toiseen. Faken laulavaan näyttelijäjoukkoon kuuluvat Iiro Ignatius (edessä vas.), Onni Kivikaarre, Enni Toivonen, Minna Bergström, Paula Kupari ja Timo Nissinen (takana).

Junnu Vainion rakastetut kappaleet muodostavat rungon Teatteriyhdistys Faken kesän musiikki-ilottelulle Albatrossi ja Heiskanen. Näytelmän on kirjoittanut legendaarinen viihteentekijä Jukka Virtanen (1933–2019) ystävänsä Junnu ”Watt” Vainion muistolle. Näytelmän alkuperäisiin tekijöihin kuuluu myös musiikin sovittanut Jaakko Salo.

– Virtasen syntymästä tulee tänä vuonna 90 vuotta, mikä oli syy siihen, miksi tämä käsikirjoitus valikoitui meille, Faken ohjaaja Lauri Ketonen kertoo.

Santtiolle raikastettuna

Alun perin ravintolateatteriksi kirjoitettu Albatrossi ja Heiskanen sai ensi-iltansa jo 1992. Sitä on Ketosen mukaan esitetty paljon, jopa niin paljon, että sitä pidetään yhtenä esitetyimmistä musiikkinäytelmistä, jota on versioitu moneen paikkaan. Ohjaaja puhuu perinteisen näytelmän sijaan estradiviihteestä, jossa on revyymäisiä piirteitä.

– Esityksessä on paljon Virtaselle tyypillisiä sanailua ja sanaleikkejä.

Santtiolle esitystä on ohjaajan mukaan ”raikastettu ja nykyaikaistettu”.

– Varastettu, jalostettu ja kehitetty omaa. Ollaan tehty hyvin meidän näköinen esitys, joka varmasti poikkeaa aiemmista.

Moonwalkiakin opeteltu

Raikastus näkyy myös Helinä Kareisen suunnittelemassa koreografiassa, johon on hän kertoo hakeneensa ”hyvää, roisia tunnelmaa”.

– Tämä on iso ilottelu, jossa roolihahmot saavat pilkahdella. Tyylillisesti mennään laidasta laitaan, on perinteisiä isoja musikaalinumeroita ja huumorilla höystettyä poptanssia moonwalkista lähtien, Kareinen kertoo.

Näytelmä näytelmässä

Tarinassa on jo valmiina kaksi eri todellisuutta, sillä näytelmässä harjoitellaan näytelmää, joka myös esityksessä esitetään yleisölle. Kolmannen tason tuo kesäteatteriyleisö.

– Näiden tasolle välillä hypitään, Ketonen sanoo.

Juoni vie katsojan päähenkilön, Kalervo Kaihomielen – Junnu Vainion salanimen – 50-vuotisjuhliin ja muistelemaan nuoruusvuosia, elämän käännekohtia ja pohtimaan tulevaa.

– Kokonaisuus on sekä hauska että koskettava.

Tunteellinen puoli näkyy lauluissa. Vainion herkkyys lauluntekijänä tulee ohjaajan mukaan esille erityisesti niissä kappaleissa, joita hän teki raitistumisensa jälkeen.

– Vainion monet sanoitukset liittyivät hänen omaan elämäänsä.

Paljon laulettavaa

Biisilistalla on liki 30 kappaletta, joukossa takavuosikymmenten hittejä, kuten Käyn ahonlaitaa, Vanhoja poikia viiksekkäitä, Kotkan poikii ja Albatrossi. Jälkimmäisen Jukka Virtanen sanoitti näytelmään uusiksi.

– Näyttelijöillä on hirveästi laulettavaa. Sikäli tämä on ollut erilainen prosessi, sillä näyttelijät ovat treenanneet lauluja ennakkoon todella paljon, ohjaaja Ketonen sanoo.

Laulujen harjoituksesta on vastannut Juha Antikainen.

Musiikista vastaa raumalainen nelihenkinen The Stonewalls -bändi. Esityksen kappaleet on alun perin sovitettu isolle orkesterille Uudelle iloiselle teatterille.

– Menemme UIT:n sovitusten mukaan joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, kapellimestari Tommi Stenvall kertoo.

Ryhmäkysyntä herännyt

Juhannusviikolla ensi-iltansa saava esitys on kiinnostanut ja teatterissa ollaan tyytyväisiä lipunmyyntiin. Tilaa vielä on.

– Ensi-iltaan esimerkiksi on vielä hyvin paikkoja, ohjaaja Ketonen sanoo.

Erityisesti teatteriväkeä on ilahduttanut se, että ryhmät näyttäisivät olevan tekemässä paluun.

– Ryhmämyynti on sujunut hyvin. Toivomme tietysti, että tämä olisi suunta myös jatkossa. Uskomme, että Myrskyluodon Maija on viitoittanut tietä, samoin kuin esityspaikan historia.

Albatrossin ja Heiskasen ensi-ilta Pyhärannan Santtion kesäteatterissa 20.6. klo 18. Esitykset ajalla 19.6.–9.7.

koreografi Helinä Kareinen

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut