Säpin majakkasaaresta kehitetään merellistä matkailukohdetta

Yksi Selkämeren kansallispuiston mielenkiintoisista kohteista on Luviaan kuuluva Säpin majakkasaari, jonka kehittämiseksi työskennellään parhaillaan monin eri tavoin.

Säpin majakkapiha. Kuva: Minna Uusiniitty-Kivimäki/Metsähallitus​
Säpin majakkapiha. Kuva: Minna Uusiniitty-Kivimäki/Metsähallitus​

Tällä hetkellä Säpissä on meneillään kansainvälinen vapaaehtoistyöleiri, jonka aikana kunnostetaan rakennushistoriallisesti arvokkaita majakkapihan rakennuksia, hoidetaan saaren ainutlaatuista luontoa ja parannetaan retkeilypalveluita. Liikennevirasto suorittaa myös korjauksia majakassa sen kävijäturvallisuuden parantamiseksi.

Metsähallitus on jättänyt lupahakemuksen saaren sataman kunnostamiseksi, ja etsii rahoitusta hankkeen toteuttamiseen.

Pitkällä tähtäimellä Metsähallituksen tavoitteena on luoda Säpistä uusi merellisen matkailun kohde Selkämeren kansallispuistoon.

Vuonna 2014 Säpissä vieraili noin 4 000 kävijää. Suurimpana haasteena Säpin matkailullisessa kehittämisessä on saaren iäkäs satama. 

Majakkavierailulle pääsee opastetusti. Tänä kesänä majakassa on mahdollista vierailla Säppiin opastettuja retkiä järjestävien yrittäjien matkassa. Metsähallituksen kanssa yhteistyösopimuksen tehneet ja kestävän luontomatkailun periaatteisiin sitoutuneet yrittäjät löytyvät Selkämeren kansallispuiston verkkosivulta.