Sari Siikanderin ja Heli Sutelan tähdittämä lyhytelokuva valmistui kokonaan etänä: katso elokuva täältä

Korona-aika pakotti elokuvatuotantoyhtiön uusiin innovaatioihin.

Voiko elokuvan tuottaa ja ohjata etänä?Kyllä voi. Sari Siikanderin ja Heli Sutelan tähdittämä lyhytelokuva Hysteria valmistui poikkeusajan metodilla.Satoja mainoselokuvia tuottanut Juha-Matti Nieminen on yleensä paikalla vetelemässä langoista. Korona-aika pakotti kuitenkin miettimään kokonaisuutta uusiksi, lähikontaktit piti minimoida myös elokuvanteossa, joka perustuu ihmisten läsnäoloon.Syntyi pilottihanke Hysteria, Anssi Määtän ohjaama ja Antti Tuomisen käsikirjoittama lyhytelokuva. Tuotannon jokainen työvaihe mietittiin tarkkaan etätyön sanelemin ehdoin.Haastavin vaihe oli kuvauspäivä, jota on käytännössä mahdotonta järjestää täysin ilman ihmiskontakteja. Normaalisti ohjaaja on kuvausten keskiössä. Tällä kertaa sekin hoidettiin kotoa käsin.

– Käytössä oli kolme kameranäkymää. Yhdestä sai yleiskatsauksen kuvauspaikasta ja pystyi seuraamaan toimintaa ikään kuin ”lintuperspektiivistä”. Toinen kameranäkymä näytti, mitä kameraan kuvattiin. Kolmas näkymä tabletissa mahdollisti kommunikaation ohjaajan ja työryhmän välillä, tuottaja Nieminen kertoo.

Auton sisällä tehdyissä kuvauksissa tabletti oli etupenkillä, jolloin ohjaaja pystyi keskustelemaan näyttelijän kanssa ottojen välissä.

Näyttelijä Sari Siikanderille Hysteria-elokuvan tekotapa oli kokemuksena ainutkertainen.– Tämä oli ensimmäinen kerta urallani, kun näyttelin ilman että tapasin tuottajaa tai ohjaajaa muuta kuin videoyhteyksien välityksellä, Siikander kertoo.

Hysteria-komedia kertoo Hannelesta (Sari Siikander) ja Tarjasta (Heli Sutela) – ystävyksistä, joiden jokapäiväistä arkea horjuttaa yllättävä ja ylivoimainen uhka.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut