Sarjakuvan historiaa Euran kirjastossa

Rymyä, raikua, ärräpäitä -Vuosisata suomalaista sarjakuvaa -kiertonäyttely käy läpi kotimaisen sarjakuvan kehityksen alkaen 1800-luvun esivaiheista ja 100 vuotta sitten ilmestyneestä ensimmäisestä suomalaisesta sarjakuvakirjasta. Näyttely on esillä Euran kirjaston näyttelytilassa.

Esille nousevat suomisarjakuvan pioneerit Veli Giovanni (H. J. Viherjuuri), Ola Fogelberg, Ilmari Vainio ja Poika Vesanto.

Nuorempia tekijöitä edustavat muun muassa Tarmo Koivisto ja Milla Paloniemi. Bannerinäyttelyssä voi tutustua näytteisiin harvinaisista suomalaisista sarjakuva-albumeista. Lisäksi esillä on näytteitä varhaisista sarjakuvataiteilijoiden tekemistä kotimaisista animaatioista.

Uudempaa suomalaista sarjakuvaa valotetaan esittelemällä pien- ja omakustannesarjakuvalehtien kirjoa 1960-luvulta 2000-luvulle. Näyttelyn tuoreinta aineistoa ovat näytteet suosituiksi osoittautuneista sarjakuvablogeista. Niiden kautta on internetistä päätynyt paperille muun muassa Anni Nykäsen Mummo-sarjakuva.

Aineistoa on kerätty Kansalliskirjaston kokoelmista, KAVA:sta, sekä Suomen sarjakuvaseuran, kustantajien ja keräilijöiden arkistoista. Kiertonäyttelyssä aineisto on kuvallisessa muodossa sillä kaikkea alkuperäisaineistoa ei voi harvinaisuutensa vuoksi kierrättää.

Näyttely on esillä Euran kirjaston näyttelytilassa 5.6. saakka.