Sata vuotta sairaalataidetta: leikkimielistä ja iloista, mutta paljon myös sielukasta ja syvää

| Päivitetty

Emil Cedercreutzin museon Empatia – Taidetta Satasairaalan kokoelmasta on katsaus satakuntalaisen sairaalataiteen vuosikymmeniin.

Kuvataiteilija Marjo Heinon kuratoiman näyttelyn yksi teema on empatia. Teosten aiheina on hänen mukaansa paljon leikkimielistä ja iloista, mutta paljon myös sielukasta ja syvää.

– Näyttely on kokonaisuus, johon on koostettu esille erilaisia näkökulmia sairaalataiteen myötätuntoisesta ja lohduttavasta voimasta.

Näyttely esittelee sairaalataidetta lähes sadan vuoden ajalta.

– Taiteella on monta tehtävää, se herättää erilaisia tunteita. Sillä on myös merkitystä kun luodaan parempaa ja uniikkia ympäristöä. Satasairaalan taidekokoelma on koottu käyttäjille myötäeläen, Heino kertoo.

Näyttelyssä on teoksia useista Satasairaalan toimipisteistä, muun muassa Porista, Raumalta ja Harjavallasta.

Kokoelma käsittää noin 750 teosta, joista näyttelyssä on noin 40. Niiden ohessa esillä on myös muutamia esineitä.

– Näyttelyyn valikoitui niitä teoksia, jotka oli mahdollista irrottaa lainaksi. Yksi näkökulma näyttelyssä oli myös se, että monilla taiteilijoilla on sidos Satakuntaan.

Valituissa töissä luontoaiheiden osuus on merkittävä, mutta lisäksi esillä on teoksia ihmisenä olemisesta ja sen monimutkaisuudesta.

Kokoelman teokset ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä sairaalaympäristön ulkopuolella. Teokset ajoittuvat viime vuosisadan ensimmäisiltä vuosikymmeniltä modernismin vuosiin sekä nykytaiteilijoiden aikaan saakka.

Mukana on myös useita muotokuvia, jotka piirtävät kuvaa sairaalan historiasta noin sadan vuoden ajalta. Muotokuvissa hoitotyö henkilöityy.

Raumalaisista taiteilijaseuroista tuttuja taiteilijoita ovat Kirsi Backman, Marko Mertala, Meri Pauniaho ja Tuula Solin.

Kuraattori, kuvataiteilija Marjo Heino on viime vuosina työskennellyt Satasairaalan taidekokoelman parissa. Heino on koordinoinut hanketta, jonka osana sairaalan taidekokoelmat on käyty läpi ja sairaalamiljöötä on elävöitetty sekä sen viihtyvyyttä lisätty nykytaiteen keinoin.

Empatia – taidetta Satasairaalan kokoelmasta 24.1.2021 asti Emil Cedercreutzin museossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut