Satakunnan ammattikorkeakoulu vetämään kahta Itämeren alueen kehittämisprojektia

Satakunnan ammattikorkeakoulun hakemus hyväksyttiin Itämeren alueen Central Baltic-rahoitusohjelman toisessa rahoitushaussa, ja SAMK sai kaksi uutta projektia koordinoitavakseen: piensatamiin keskittyvän PortMate- ja Itämeren alueen matkailua edistävän BOOSTED-projektin.

Kansainvälisen rahoituksen hakemuksista vain 16 % hyväksyttiin.

PortMate projektissa kehitetään ratkaisuja turvallisempiin ja ympäristöystävällisimpiin piensatamiin matkailijoille ja paikallisille asukkaille. Projektin pilottisatamat sijaitsevat ”veneilykolmiossa” Raumalta Ahvenanmaalle Sottungaan ja Kökariin ja sieltä Ruotsiin Gävle-Söderhamn alueelle.

PortMaten kokonaisbudjetti on 2,9 miljoonaa euroa. Sen toteuttavat Suomessa SAMK (koordinaattori) ja Rauman kaupunki, Ahvenanmaalla Sottungan kunta ja Kökar Havspaviljongen ja Ruotsissa Gävlen kaupunki ja Söderhamnin kunta.

BOOSTED-projektin tavoitteena on puolestaan yhdenmukaistaa ja kehittää matkailuliiketoimintaosaamista Itämeren alueella, jotta Itämeren kilpailukyky ja vetovoima yhtenäisenä matkailukohteena vahvistuvat. Projekti on avaus Satakunnan matkailuelinkeinon ja koulutuksen kansainvälistämiseksi.

Kolmivuotisessa hankkeessa luodaan työelämän tarpeiden pohjalta Itämeren alueelle yhteinen matkailuliiketoiminnan opetussuunnitelma, joka toteutetaan verkossa korkeakoulujen ja yritysten kansainvälisenä yhteistoteutuksena.

BOOSTEDin kokonaisbudjetti on 571 000 euroa. Hanke toteutetaan neljän Itämeren alueen korkeakoulun yhteistyönä. Lisäksi mukana hankkeessa ilman omarahoitusosuutta ovat Tarton yliopiston Pärnun kampus (EE) ja Saimaan ammattikorkeakoulu (FI).

Molemmat projektit alkavat marraskuussa 2016 ja kestävät kolme vuotta. SAMK koordinoi myös lokakuussa 2016 alkanutta Central Baltic WATERCHAIN-projektia, joka keskittyy Itämeren haitallisten päästöjen vähentämiseen.