Satakunnan ammattikorkeakoulun Tutkimuskeskus WANDER mukana kehittämässä uusia viruksilta ja bakteereilta suojaavia nanopinnoitteita

Kuvistuskuva: PicmacSatakunnan ammattikorkeakoulun Tutkimuskeskus WANDER on mukana uudessa nanopinnoitteita kehittäävässä hankkeessa.

EU:n Horizon Europe -rahoitteisen STOP-hankkeen (Surface Transfer of Pathogens) tavoite on vähentää ja jopa estää pintoihin liittyviä mikrobien tartuntareittejä uusilla pinnoille levitettävillä nanopinnoitteilla. Hanketta vetävät Saksan liittovaltion materiaalitutkimus- ja testausinstituutti (BAM, Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung) ja Birminghamin yliopisto.

Hankkeessa on mukana 15 eurooppalaista kumppania teollisuudesta ja korkeakouluista. Suomesta mukana on WANDERin lisäksi AFFIX Labs Oy.

Hankkeen tutkijat kehittävät yhdisteitä, jotka mahdollistavat erittäin joustavien ja kestävien pinnoitteiden valmistuksen. Pinnoitteilla on oltava laaja kirjo antimikrobisia ominaisuuksia sekä kyky vastustaa mikrobien resistenssin eli vastustuskyvyn muodostumista.

SAMKin Tutkimuskeskus WANDERin erikoistutkija tohtori Merja Ahonen on hankkeen SAMKin koordinaattori.

– Koko hankkeen tasolla WANDER koordinoi työpakettia, jossa analysoidaan uusien kehitettyjen pinnoitteiden tehoa mikrobeja vastaan, erityisesti tosielämän olosuhteissa. Lisäksi osallistumme uusien pinnoitteiden turvallisuuden arviointiin, kertoo Ahonen.

Hanke kestää elokuuhun 2026 ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan helmikuussa 2024.