Satakunnan hyvinvointialue aloittanee tiukan säästökuurin– kuluja pitäisi karsia kahden vuoden aikana lähes 100 miljoonaa euroa

Suurin säästöpaine kohdistuu palvelurakenteeseen. Talouden tasapainottamisen tavoite perustuu vuoden 2023 tarkistetussa talousarviossa tilikauden alijäämään, joka on 59,2 miljoonaa euroa.

| Päivitetty

Arkistokuva: Juha Sinisalo

Satakunnan hyvinvointialue käynnistänee muutosohjelman, jonka tarkoituksena on saada 92 miljoonan euron kustannussäästö vuoteen 2025 mennessä.Suurin kustannussäästö on tarkoitus löytyä palvelurakenteen keventämisestä. Lisäksi säästöjä on tarkoitus saada aikaan ainakin ostopalvelutoiminnan järkevöittämisestä, tuottavuuden lisäämisestä, hankintojen keskittämisestä ja luopumalla tiloista ja kiinteistöistä. Pelkästään palvelurakenteen keventämisellä on tarkoitus saada säästöä 34 miljoonaa euroa.

Erikoissairaanhoito suurin kuluerä

Kokonaisuudessaan Satakunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden nettokäyttökustannukset olivat vuonna 2021 noin 886 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopalvelut ovat kustannuksiltaan merkittävin palvelukokonaisuus muodostaen noin 57 prosenttia nettokäyttökustannuksista. Yksittäisistä palveluista erikoissairaanhoito on suurin kustannuserä, noin 348 miljoonaa.Sosiaalipalveluissa suurimmat kustannukset muodostuvat vammaispalveluiden palvelukokonaisuudesta. Myös lastensuojelun laitos- ja perhehuolto on merkittävä kustannuseräMuutosohjelman tavoitteena on toiminnan ja rakenteiden kehittämisen kautta palvelujen vaikuttavuuden, saatavuuden, saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen, todetaan muutosohjelmassa.Lisäksi tavoitteena on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuslaitoksen toiminnan ja rakenteiden sekä palveluiden integraatio, jossa asiakas on keskiössä. Muutosohjelman tavoitteena on ennen kaikkea hyvinvointialueen toiminnan ja talouden sopeuttaminen rahoitukseen sekä tuottavuuden nousu ja kustannusten kasvun hillintä.

Aluehallitus päättää muutosohjelmasta

Aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion kokouksessaan viime marraskuussa. Talousarvion 2023 tarkistus hyväksyttiin aluevaltuuston kokouksessa kesäkuun alussa.Talouden tasapainottamisen tavoite perustuu vuoden 2023 tarkistetussa talousarviossa tilikauden alijäämään, joka on 59,2 miljoonaa euroa.Muutosohjelmaan on sisällytetty sekä lyhyen että pitkän aikavälin sopeuttamistoimia, joiden kautta kokonaiskehittämisen tavoitteet ja talouden tasapainottaminen on tarkoitus saavuttaa. Muutosohjelma toteutetaan vuosina 2023–2025.Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkosta päätetään erikseen.Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus päättää muutosohjelmasta ensi maanantain kokouksessaan.

Päivitetty klo 12:58. Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut