Satakunnan koronaryhmä: Koronavirus etenee vähitellen kohti tavanomaista tautimuotoa – viimeinen pinnistys kuitenkin edelleen tärkeää yhteiskunnan kannalta

Maskin käyttöä suositellaan edelleen Satakunnassakin.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) totesi perjantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että maakunnassa koronan ilmaantuvuus on edelleen nousussa. Sairaalakuormitus on myös lisääntynyt.

ATTR kuitenkin mainitsee tiedotteessaan, että vähitellen siirrytään kohti sitä, että koronaviruksesta tulee taudinaiheuttaja muiden joukossa. Se täsmentää, että vielä pitää jaksaa pinnistää, koska epidemia on yhteiskunnallisesti iso haaste.

Uudet toimintaohjeet

ATTR julkaisi samalla toimintaohjeet kansalaisille sitä varten, jos epäilee koronatartuntaa. Se suosittelee, että lievien oireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä.

ATTR suosittelee oireilevan välttämään kontakteja viiden päivän ajan. Samalla ATTR pyytää työnantajia hyväksymään viiden päivän sairauspoissaolon omalla ilmoituksella. Tarvittaessa oireista kärsivä työntekijä voi ottaa yhteyttä työterveydenhuoltoon.

Kotitestin voi halutessaan tehdä, mutta viiden päivän kontaktien välttämiseen kehotetaan, vaikka sen tulos olisi negatiivinen.

Terveydenhuollon testiin voi hakeutua, jos on koronavirukseen viittaavia oireita ja täyttää jonkin seuraavista kriteereistä:

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • henkilö työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • henkilö työskentelee missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • henkilö kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • on raskaana
  • henkilön perheenjäsen työskentelee sosiaali- tai terveydenhuollon tehtävässä

Tarkemmat ohjeet tartuntaa epäilevälle löytyvät Satasairaalan verkkosivuilta.

Suositukset edelleen voimassa

ATTR kertoo myös, että Satakunnassa otetaan käyttöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimintaohje karanteenin tai eristyksen lyhentämisestä.

Epidemian leviämistä pyritään edelleen estämään suosituksilla. Suosituksia ovat etäisyyden pito, maskin käyttö ja hyvä käsihygienia. ATTR tähdentää, että maskisuositus ja etätyösuositus on entistä tärkeämpää työpaikoilla.

Suosituksista voi lukea tarkemmin Satasairaalan verkkosivuilta.

Aluehallintovirasto antoi omat määräyksensä Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen aiemmin perjantaina.

Lisää aiheesta

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin – lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua