Satakunnan koronatilanne huononee: Pohjois-Satakunta leviämisvaiheessa, Satakunnan koronakartasta puuttuu 14 tapausta

Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikkö SataDiag tiedottaa, että koronatilanne on Satakunnassa edelleen huonontunut.

– Tilanne Satakunnassa on nopeasti kahdessa päivässä huonontunut, erityisesti Pohjois-Satakunnassa, kertoo ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä tiedotteessa.

Pohjois-Satakunta onkin määritelty nyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen kuuluvaksi. Viimeisten 14 vuorokauden aikana uusia tapauksia on tullut ilmi 65, ja nousu on tapahtunut nimenomaan Pohjois-Satakunnassa.

Joukkoaltistumisia ja tartuntaketjuja on tullut Kankaanpäässä, Honkajoella, Pomarkussa ja Karviassa.

– Tilanne liittyy kahteen tartuntaketjuun ja joukkoaltistumisiin, Uusitalo-Seppälä kertoo.

SataDiag kertoo myös, että THL:n tartuntatautirekisterin koronakartassa on toimintahäiriö, jota selvitetään.

– Satakunnan perjantaina julkaistusta koronakartan luvuista puuttuu 14 tapausta, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Tartunnanjäljitys toimii erittäin tehokkaasti ja karanteenit on pystytty asettamaan nopeasti. Tilannetta kuvastaa se, että viime viikon tapauksessa tartunnanlähde pystyttiin selvittämään 86 prosentissa tapauksista,

Tämän viikon 34 tapauksesta tällä hetkellä vain viidellä (15 prosenttia) tartunnanlähde on avoin. Parissa tapauksessa tartunnanjäljitys on alkanut juuri äsken. Ainakin 18 altistunutta 34:stä oli jo valmiiksi karanteenissa diagnoosin tullessa.

Virukselle on ominaista, että se voi tarttua kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua, ja tämä asettaa haasteita tartunnanjäljitykselle. Tästä johtuen Pohjois-Satakunnassa on nyt jouduttu laajoihin karanteeneihin.

Nyt avainasemassa on SataDiagin mukaan  se, että väestö noudattaa annettuja ohjeita. Laaja kiihtymisvaiheen maskisuositus on voimassa koko Satakunnassa. Etäisyyksiä ja hyvää käsihygieniaa sekä joukkokokoontumisten välttämistä ei voi liikaa korostaa.

Myös kokoontumisrajoitukset tulee ottaa vakavasti, jotta voidaan muualla Satakunnassa välttyä Pohjois-Satakunnan laajoilta julkisten tilojen suluilta. Näytteisiin tulee hakeutua viipymättä.