Satakunnan koronatilanne: Maakunnassa on palattu epidemian perustasolle, mutta suositukset ja rajoitukset jatkuvat tammikuun loppuun saakka

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä on todennut Satakunnan palanneen koronaepidemian perustasolle. Työryhmä kokoontui torstaina.

Ilmaantuvuus Satakunnasssa on torstain tilanteen mukaan 10,7 tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Työryhmän arvion mukaan epidemia näyttää hidastuvan Suomessa laajemminkin, mutta Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla epidemia on edelleen leviämisvaiheessa. 

Valtakunnallisesti huolta herättää koronaviruksen herkästi leviävän brittimuunnoksen mahdollinen leviäminen Suomessa. Muuntuneen koronaviruksen leviämisen estämiseksi hallitus on tänään kehottanut alueita toteuttamaan varotoimia täysimääräisesti ja olemaan pidättyväinen rajoitteiden purkamisessa.

Suositukset ennallaan

Satakunnan työryhmä suosittelee kunnille suositusten ja rajoitusten jatkamista 31.1.2021 saakka. Maskisuositukseen tehtiin täsmennys: 12 vuotta täyttäneiden koululaisten ei tarvitse käyttää maskia niissä kouluissa, joissa on vain 1.–6.-luokan oppilaita.

– Maskia saa toki halutessaan käyttää. Maskisuosituksen taustalla on halu varmistaa, että koulut saadaan pidettyä auki ja palvelut mahdollisimman toimivina, Satasairaalan tiedotteessa todetaan.

Suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärän rajoittamisesta 10 henkilöön pysyi ennallaan samoin kuin muut suositukset.

Harrastustoiminnan rajoituksia pystyttiin viime viikolla hiukan lieventämään. Ohjeisto päädyttiin pitämään tällä viikolla ennallaan hallituksen linjaukset ja kokoontumisrajoitukset huomioiden.

Aluehallintoviraston määräys yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajaamisesta 20 henkilöön on voimassa 23.1.2021 saakka. Avi arvioi määräyksen jatkoa todennäköisesti tämän viikon aikana huomioiden myös hallituksen linjaukset.

Koronavirusrokotukset alkaneet kaikissa Satakunnan kunnissa

Koronavirusrokotukset etenevät Satakunnassa suunnitellusti. Kolmas erä rokotteita saapuu Satakuntaan loppuviikosta.

Kaikki kunnat kertoivat, että viimeistään ensi viikon aikana ne pääsevät tahtiin, jossa kaikki kuntaan toimitettavat rokotteet tulevat annetuiksi kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Satasairaalassa kaikki tähän saakka toimitetut rokotteet tulevat annetuiksi viikon loppuun mennessä.

Kunnat valmistutuvat mahdollisiin joukkorokotuksiin jo viikolla 6, mikäli AstraZenecan/Oxfordin yliopiston rokote saisi myyntiluvan ja sitä saataisiin suurempia määriä maahan. Valmius joukkorokotusten järjestämiseen kunnissa on hyvä, mutta on toivottavaa, että mahdollisimman pian saataisiin tietoa siitä, miten paljon rokotetta alueelle saadaan.