Satakunnan koronatilanne on pysynyt vakaana – viime viikon tartunnoista yli puolet tuli ulkomailta

Satakunnan koronatilanne jatkuu rauhallisena, tiedottaa Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikkö Satadiag.

Satakunnassa ollaan koronaepidemian perusvaiheessa, sillä ilmaantuvuusluku maakunnassa on 12,5 tapausta sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Luku on Suomen kolmanneksi alhaisin.

Tartunnanjäljitys on ollut Satakunnassa ripeää, sillä viime viikolla tartunnanlähde selvitettiin 90 prosentissa tapauksista. Yli puolet tapauksista (10/19) oli peräisin ulkomailta, ja ne jäivät kiinni maahantuloseulonnassa.

Tietoon ei ole tullut uusia muuntuneiden viruskantojen tartuntoja. 

Kotimaisista tartunnoista neljä oli peräisin samasta taloudesta, yksi lähipiiristä ja kaksi työpaikalta.

– Työpaikkojen taukotilat ovat osoittautuneet ongelmallisiksi. Niissä riittävien turvavälien pitäminen on tärkeää, toteaa sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä tiedotteessa.

Kaikkiaan Satakunnassa on sairaanhoitopiirin oman rekisterin mukaan todettu 436 tartuntaa, kun taas tartuntatauti-ilmoitusten perusteella tapauksia on 410.

Koronavarotoimet ovat Satadiagin mukaan vähentäneet myös muiden hengitystievirusten esiintymistä. Satakunnassa ei ole tällä epidemiakaudella todettu vielä yhtään influenssa A - tai influenssa B -tartuntaa eikä myöskään RS-virustartuntaa.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista. Myös tavanomaisia hengitystieviruksia, kuten rinoviruksia on esiintynyt aiempaa vähemmän. Näytteitä on marraskuusta lähtien otettu systemaattisesti sairaalahoitoa vaativilta potilailta sekä tietyiltä riskiryhmiltä noin 300 kuukaudessa, Uusitalo-Seppälä kertoo.