Satakunnan koronatilanne pysynyt rauhallisena – ylilääkäri muistuttaa tartuntaryppäiden mahdollisuudesta

Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikkö SataDiag tiedottaa, että Satakunnassa ei ole todettu uusia tartuntatapauksia.

Uusia tapauksia ei ole maakunnassa todettu yli viikkoon.

– Viimeisestä paikallisesta tartunnasta on aikaa yli kolme viikkoa. Siksi THL:n eilen päivitetyssä maskisuosituksessa Satakuntaan ei enää annettu yleistä maskisuositusta, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toteaa tiedotteessa.

Uusitalo-Seppälä muistuttaa kuitenkin, että tilanne voi muuttua nopeastikin.

– Tämä on nähty esimerkiksi Mikkelissä, Jyväskylässä ja Kajaanissa. Viime päivinä on uutisoitu tautiryppäistä opiskelijariennoissa, harrastetapahtumissa ja joukkokokoontumisissa.

Satakunnassa koronavirustestiin pääsee valtakunnallisen tavoitteen mukaisesti samana päivänä. Uusitalo-Seppälän mukaan myös vastausviivettä on pyritty lyhentämään.

– SataDiagin omassa laboratoriossa tehtynä vastaus saadaan samana päivänä, viimeistään seuraavana. Reagenssipulan takia näytteitä on kuitenkin jouduttu lähettämään THL:ään, jossa vastaukset ovat erityisesti viikonloppuisin pahasti ruuhkautuneet. Viime päivinä viive on kuitenkin lyhentynyt noin 2-3 vuorokauteen.

– Tulevana viikonloppuna Turun mikrobiologian laboratorio on luvannut tutkia ne näytteet, joita paikallisesti ei saada tehdyksi, joten vastusviive lyhentynee edelleen, Uusitalo-Seppälä kertoo.