Satakunnan koronavirustilanne on selvästi huonontunut – Laitilassa ja U:gissa myös toistakymmentä uutta tartutaa

Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Satakunnan ja erityisesti Rauman seudun koronavirustilanne on selvästi huonontunut viikon aikana. Satakuntaan on keskiviikkona merkitty yhteensä 19 uutta koronatartuntaa, joista 16 Poriin ja 3 Raumalle. THL:n tilastojen paikkakuntamerkinnöissä on kuitenkin virheellisyyttä, sillä kaikki 19 tapausta on havaittu Rauman telakan altistumisketjussa.

– On mahdollista, että koronakartalla tapausten paikkakunnat näkyvät väärin, sillä ulkomaalaisten, mutta Suomessa töissä olevien henkilöiden tiedot kirjautuvat paikkakunnalle, jossa testi on tehty. Näin ollen osa Rauman tapauksista saattaa kirjautua Poriin. Pyrimme vaikuttamaan siihen, että kirjaukset menisivät oikeille paikkakunnille, Satasairaalan tiedotteessa kuvaillaan.

Telakan alihankintayrityksessä on nyt todettu 19 tapausta ja lisäksi noin 50 altistuneesta on otettu näytteet. Tartunta on peräisin ulkomailta ja ainakin toistaiseksi levinnyt vierastyöläisten keskuudessa. Muuntoviruksen mahdollisuutta tutkitaan.

Seuraavaksi kokoontuvassa alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmässä todennäköisesti todetaan Satakunnan olevan jälleen kiihtymisvaiheessa.

Satasairaalassa on ollut hoidossa yksi potilas, teho-osastolla ei ole potilaita.

Lisääntyneistä tartunnoista huolimatta tartunnanjäljitys on Satakunnassa edelleen ripeää. Viime viikon aikana todettiin yhteensä 27 tapausta. Tartunnanlähde selvisi 78 %:ssa tapauksista. Aiemmilla viikoilla tartunnanlähde on ollut selvillä yli 90 %:ssa tapauksista.

Viime viikolla tartunnoista 35 prosenttia oli peräisin ulkomailta, parilla edellisellä viikolla ulkomaista alkuperää Satakunnassa oli yli puolet tapauksista.

Tartunnanjäljityksen perusteella viime viikolla Satakunnassa karanteeniin asetettiin 152 henkilöä.

Satakunnan rajalla Varsinais-Suomessa Laitilan ja Pyhärannan puolella todettu vaikeutunut tilanne heijastuu myös Satakuntaan.

Keskiviikkona Laitilassa tiedotettiin kahdeksasta ja Uudessakaupungissa seitsemästä uudesta tartunnasta. Myös Pyhärannassa tiedotettiin löytyneen kaksi uutta tapausta, mikä nostaa kunnan koronakartalle ja yhteensä kuuteen epidemian aikana havaittuun tapaukseen.

Kaikkiaan Suomessa on todettu keskiviikkona 496 uutta koronatartuntaa

Raumalla on todettu kaksi uutta muuntoviruksen aiheuttamaa tapausta

Satasairaala on saanut tiedon kahdesta uudesta muuntoviruksen aiheuttamasta tapauksesta, jotha on havaittu Raumalla. Tyypitys on tehty jo 7.1.2021 otetuista näytteistä. Tapaukset liittyvät toisiinsa ja ovat peräisin ulkomailta. Näihin tapauksiin liittyi vain kolme altistunutta, eikä tartuntojen ole todettu levinneen. Aiemmin Satakunnassa on todettu kaksi muuntoviruksen aiheuttamaa tapausta.

Jatkossa viruskantojen tyypityksen tulokset tulevat Helsingistä runsaassa viikossa. Näytteitä lähetetään jatkotutkimuksiin aktiivisesti THL:n ohjeiston mukaisesti.

Jotta tilanne ei pahene, on erittäin tärkeää, että näytteisiin hakeudutaan viiveettä, sairaana pysytään kotona ja jo tutuksi käyneitä hygieniaohjeita noudatetaan. Kontaktien vähentäminen, turvavälit, hyvä käsihygienia ja maskin käyttö ovat edelleen avainasemassa.

Juttua muokattu klo 13.42. Lisätty tarkennettu tieto, että Satakunnan uudet muuntovirukset on havaittu tammikuussa Raumalla.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Rauman koronatartunnan jäljittäjillä on riittänyt nyt töitä aamusta myöhäiseen iltaan

Pyhäranta on nousemassa koronakartalle

Rauman telakan alueella 19 koronatartuntaa – selvitystyö jatkuu

Vain tilaajille "Oikeasti vakava paikka" – kiristyneet rajoitukset vaikuttavat Rauman telakan aikatauluihin