Satakunnan matkailuyritykset vakavassa ahdingossa koronan vuoksi: "Velkarahalla paikattu kassavaje siirtää ainoastaan ongelmia tulevaisuuteen”

Lomavarauksia on peruttu urakalla, eikä uusia tule. Kuva: Eric Rothermel

Satakuntalaisille matkailuyrityksille tehdyn kyselyn mukaan niin pienten kuin suurtenkin matkailuyritysten toiminta on vaakalaudalla koronakriisin vuoksi.

Suurin osa yrityksistä ilmoittaa kevään varauksista 90-100 % peruuntuneen jo nyt sekä uusien varausten ja myynnin tyrehtyneen täysin. Yrityksillä on maksuvaikeuksia ja kassakriisi uhkaa viimeistään myöhemmin keväällä.

Mikäli kesäsesonkia ei tule ja esimerkiksi suuria tapahtumia joudutaan perumaan Satakunnasta, viimeistään siinä tilanteessa monia matkailuyrityksiä uhkaa konkurssi.

Peruttujen tilaisuuksien takia kassatilanne on erittäin huono ja juoksevien kulujen kanssa on jo nyt haasteita. Vaikka yrityksillä ei ole tuloja, kulut pysyvät lähes entisellään.

Pienempien yrittäjien viesti on lohduton; viimeistään kuukauden päästä maksukyky on nolla. Isommista yrityksistä työntekijät on lomautettu ja kassakriisi on tulossa pienellä viiveellä.

Uhkana on, että Satakunnan kesäsesonki ei toteudu. Jos suuret kesätapahtumat perutaan, eivätkä yritykset pysty järjestämään omia tilaisuuksiaan, se on kuolinisku monelle yritykselle.

Matkailuyritysten tulot ovat erittäin riippuvaisia kesäkuukausista. Vaikka rajoitukset poistuisivatkin, matkailu Satakunnassa elpyy hitaasti.

Haasteena on myös työvoiman saanti: ”Hyvien työntekijöiden löytäminen on kausiluontoisella alalla normaalistikin vaikeaa, nyt vielä vaikeampaa.”

Loppuvuoden tilanne riippuu siitä, kuinka kauan liikkumista rajoitetaan: ”Kassavarannot eivät riitä loppuvuoteen, jos kesäsesonki ei toteudu.” Hankinnat ja investoinnit siirretään toteutettavaksi myöhemmin.

Yritykset arvioivat tappioiden olevan satoja tuhansia euroja, vaikka yritystoiminta olisi kokonaan ajettu alas.

Yrittäjät toivovat nopeita tukitoimia sekä helpotuksia lakisääteisiin maksuihin ja veroihin. Vastausten mukaan tilannetta helpottaisivat myös joustot maksuajoissa ja rahoituksessa.

Kaikkein tärkeimpänä toimenpiteenä nähdään kuitenkin konkreettinen taloudellinen tuki: "Suora rahallinen tuki on ainoa mikä oikeasti auttaa. Velkarahalla paikattu kassavaje siirtää ainoastaan ongelmia tulevaisuuteen.”

Satakunnan Matkailuyrittäjät ry ja SAMKin matkailun maakunnalliset kehittämishankkeet toteuttivat yhteistyössä verkkokyselyn satakuntalaisille matkailuyrityksille 16.-18.3. Vastauksia saatiin monilta eri toimialoilta yhteensä 32.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Raumalaiset hotellit ahdingossa koronarajoitusten vuoksi: "Tilanne on järkyttävä, pääosa kaupoista sulaa pois"