Satakunnan pelastuslaitokselta harvinainen päätös: avotulen teko, myös kulotukset, kielletään kokonaan

Pitkään jatkunut kuivuus ja sen aiheuttama metsäpalovaara sai Satakunnan pelastuslaitoksen tekemään harvinaisen päätöksen. Arkistokuva.

Satakunnan pelastuslaitos on päättänyt kieltää avotulen teon kokonaan koko maakunnan alueella. Päätös julkaistiin keskiviikkoaamuna kymmeneltä, jolloin se astui myös voimaan.

Syy erilliseen päätökseen on pitkään jatkuneen lämpimän ja sateettoman sääjakson aiheuttava vakava metsäpalon vaara.

Mutta avotulen tekohan on metsäpalovaroituksen aikaan lähtökohtaisesti aina kielletty – mikä nyt siis muuttuu, aluepalopäällikkö Juha Suonpää?

– Se kieltää nyt ihan kaiken, myös metsänhoidollisen kulotuksen, jota on ollut lain mukaan mahdollista tehdä. Halutaan myös kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kaikissa kipinöintiä aiheuttavissa toimissa, kuten metsätöissä, varauduttaisiin erityisen hyvin mahdollisiin paloihin, toteaa Suonpää.

Suonpään mukaan idea päätöksen tekemisestä lähti sisäministeriön suosituksesta. Ministeriö kehotti pelastuslaitoksia harkitsemaan päätöksen tarvetta.

Erilliset päätökset ovat Suonpään mukaan harvinaisia.

– Olen itse häärännyt näissä hommissa 30 vuota, enkä muista, että mitään vastaavaa olisi ollut. Kyllä tämä toukokuu varmaan jää mieleen, Juha Suonpää sanoo.

Kielto helpottaa myös mahdollisten onnettomuuksien juridista puolta, sanoo Suonpää.

– Kun selkeä kielto on annettu, sen rikkominen on rankaistava teko. Ääritilassa voi joutua korvausvastuuseen kaikista vahingosta, jos teko katsotaan törkeäksi.

Kielto on voimassa toistaiseksi, kunnes metsäpaloindeksi laskee alle 5,6:n. Kiellon purkamisesta pelastuslaitos tiedottaa erikseen.