Satakunnan pelastuslaitos kehottaa varautumaan myrskyyn ja välttämään matkustamista

Lähes koko maassa on voimassa varoituksia tulevan vuorokauden osalta. Kuva: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteenlaitos ennustaa ensi yöksi voimakkaita tuulia merelle ja maa-alueille.

Läntisillä merialueilla keskituulen nopeus voi nousta jopa lukemaan 27 m/s.Tällainen vaarallisen voimakas tuuli voi aiheuttaa mm. puiden kaatumisia ja sähkökatkoja.

Kovan tuulen lisäksi on luvattu lumipyryä, joten myös ajokeli voi olla erittäin huono.

Merelle on myös luvattu erittäin voimakasta aallokkoa. Myrskyn vuoksi merelle ei kannata lähteä lainkaan ja muutenkin on syytä välttää matkustamista.

Jos autoilu on välttämätöntä, pelastuslaitos kehottaa varaamaan mukaan lämpimät ulkoiluvaatteet, ruokaa ja juomaa.

Myrskyjen aikana pelastuslaitos hoitaa vain akuutteja ja vaaraa aiheuttavia tilanteita, ja hätäkeskukseen soittamisen tarpeellisuutta tulisi miettiä etukäteen:

– Sellaiset tuhot, joista ei ole välitöntä haittaa tai vaaraa, tulee hoitaa myöhemmin itse tai yhteistyössä esimerkiksi kunnan kanssa. Jos vauriopuu /-puut ovat kaatuneet sähkölinjan päälle, on asiasta ilmoitettava oman alueen energiayhtiöön. Linjojen päälle kaatuneita puita ei saa mennä itse poistamaan sähköiskuvaaran takia, Satakunnan pelastuslaitos ohjeistaa.

Satapelastus päivittää myrskyn aikana tarpeen mukaan tilannetietoja ja toimintaohjeita Twitterissä ja Facebookissa aihetunnistella #myrsky.

Pelastuslaitos muistuttaa myös, että myrskyihin on aina viisasta varautua etukäteen esimerkiksi lataamalla matkapuhelimet sekä tarkistamalla taskulamppujen paristot.

Myös ns. kotivara olisi hyvä tarkistaa ja tarvittaessa päivittää. Kotivara tulisi olla riittävä määrää vettä, ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jotta hätä ei yllätä, vaikka täydennyksiä ei muutamaan päivään voisikaan hankkia.