Satakunnan syntyvyyden lasku pysähtyi, syitä aikaista arvailla

Vuonna 2020 syntyi tasan saman verran vauvoja kuin vuonna 2019.

Satakunnassa ei tällä hetkellä voida puhua koronavauvabuumista, mutta muutoksia syntyvyyskäyrissä on silti tapahtunut: kun maakunnan syntyvyys on ollut laskusuunnassa aina vuodesta 2014 alkaen, viime vuonna käyrän lasku pysähtyi.

Vuonna 2020 Satakunnassa syntyi tasan saman verran vauvoja kuin vuonna 2019.

– Meillä kirjattiin viime vuonna yhteensä 1 478 synnytystä. Odotamme mielenkiinnolla, mihin suuntaan käyrät tästä lähtevät, naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Minna Maunola kertoo.

Alkuvuoden vauvamäärät näyttävät vielä melko tasaisilta: suurta nousua ei ole odotettavissa, mutta ei toisaalta laskuakaan.Samaa kertoo myös Nortamon Perhekeskuksen osastonhoitaja Maritta Falin Rauman lukujen osalta.

– Korona ei meidän näkemyksen mukaan ole sen suurempaa syntyvyyspiikkiä aiheuttanut. Syntyvyydessä ja lasketuissa ajoissa on hienoista nousua, mutta se voidaan laskea normaalin vuosivaihteluun, Falin kertoo.

800 vauvaa enemmän

Joulukuun ennakkotilaston mukaan koko Suomessa vuonna 2020 syntyi 46 452 lasta, mikä on 839 lasta enemmän kuin vuonna 2019.

– Alueellisia eroja silti löytyy. Kun toisaalla syntyvyys laskee, toisaalla se nousee, Maunola kuvailee.

– Alueilla on erityyppistä väestöä. Esimerkiksi Satakunnassa vanhusten määrä lisääntyy, kun taas vaikka pääkaupunkiseudulla on enemmän synnytysikäistä väestöä.

Perimmäistä syytä pienelle syntyvyyspiikille voi vain arvailla.

– Johtuuko pieni nousu sitten koronasta vai onko aika vain ollut sen tyyppinen? Ihmiset ovat ainakin enenevissä määrin satsanneet koteihin remontoimalla ja sisustamalla, Maunola viittaa.

HUS-alueella odotetaan vauvabuumia

Vauvoja odotetaan syntyvän keväällä merkittävästi viime vuotta enemmän Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, kertoo synnytysten linjajohtaja, osastonylilääkäri Aydin Tekay STT:lle.

Helsingissä ja Espoossa tehtyjen alkuraskauden seulontojen mukaan maaliskuussa laskettuja aikoja on kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kasvua voidaan odottaa koko HUS-alueella, Tekay kertoo.

– Helmikuun aikana nähdään, pitääkö ennuste paikkansa, mutta tulee varmaan aika kiireinen maaliskuu.Tammikuussa vauvoja syntyi Husissa vain hieman viime vuotta enemmän, mutta suurempaa kasvua ennustetaan jo helmikuulle.

Ylilääkäri arvioi, että ihmiset ovat innostuneet lasten hankinnasta viime kesänä, jolloin synnytysten määrässä pitäisi näkyä kasvua juurikin maalis-huhtikuussa. Sen sijaan kevään koronasulku ei näkynyt suoraan tilastoissa.

– Ilmeisesti sulun aikana ihmiset ovat olleet aika maltillisia ja aika varovaisia. Jos silloin olisi tapahtunut hedelmöittyminen, sen olisi pitänyt vaikuttaa marras-joulukuun lukuihin, jotka olivat miinuksella selvästi, Tekay kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut