Satakunnan talous kehittyi viime vuoden loppupuolella myötätuulessa

Teollisuuden liikevaihto ja vienti petrasivat viime vuoden loppupuolella Satakunnassa selvästi. Kuva: Juha Sinisalo

Satakunnan talouden vahva vire ja nousu jatkui viime vuoden heinä–joulukuussa, jolloin teollisuus menestyi mainiosti ja vienti veti jopa aiempaa paremmin. Talouden palkkasumma kohosi ripeästi ja henkilöstömäärä kasvoi päätoimialoilla rakentamista lukuun ottamatta, tiedottaa Satamittari.

Maakunnan kovin kasvaja oli loppuvuonna jälleen automaatio- ja robotiikkaklusteri, Robocoast. Erityisesti teollisuuden liikevaihto ja vienti kohosivat reippaasti metsäteollisuuden, metallien jalostuksen sekä koneiden ja laitteiden valmistuksen vetäminä.

Meriteollisuus näyttäisi päässeen jaloilleen, vaikka sen kehitys oli yhä ailahtelevaa.

Metallituotteiden valmistuksen liikevaihto kääntyi laskuun sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihto sukelsi selvästi.

Palveluissa kauppa sekä liike-elämän palvelut porskuttivat, mutta majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto alkoi laskea. Luovien alojen kehitys jäi vaisuksi ja rakentamisen suhdanteet väljähtivät.

Sekä teollisuuden että kaikkien yritysten keskimääräinen liikevaihdon nousu ylitti Satakunnassa hienoisesti maan keskitason. Tilastokeskuksen mukaan Satakunnan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi heinä–joulukuussa 6,2 prosenttia.

Maakunnan yrityksistä 53 prosenttia pääsi loppuvuonna liikevaihdon kasvuun kiinni.