Satakunnan yritysten näkymät heikentyneet - "Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan"

Satakunnan  suhdannenäkymät ovat heikentyneet keväästä. Tämä selviää Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä pk-yritysbarometrista, joka julkistettiin keskiviikkoaamuna.

Parhaat odotukset ovat Rauman ja Porin seudulla, mutta tunnelmat eivät ole enää yhtä positiiviset kuin keväällä.

– Maakuntamme vahvasti vientivetoisten alueiden, Rauman ja Porin seudun, suhdanneodotusten heikkeneminen vaikuttaa koko maakunnan elinvoimaan. Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan, vaan on löydettävä keinoja kasvun uudelleen  käynnistämiseen, kommentoi Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.

Työllisyyteen muutos ei vielä vaikuta. Vastanneista yrittäjistä 93 prosenttia arvioi henkilöstömäärän pysyvän joko nykyisellään tai jopa kasvavan.

– Satakunnassa työllisyystilanne on siis edelleen hyvä ja osalla yrityksistä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Tämä saattaa olla kuitenkin vain tyyntä myrskyn edellä. Vaikka kasvaville aloille muodostuviin uusiin työtehtäviin tarvitaan lisää osaavaa työvoimaa, häviää yrityksistä työtehtäviä sitä mukaa kun tekoälyn käyttö yleistyy, Kivinen sanoo.

Vaikka Satakunnassa talousodotukset ovatkin laskusuunnassa, on tiedossa myös positiivisia elinkeinoelämää vahvistavia muutoksia.

– Venatorin lopullinen alasajo ja UPM:n paperikoneen sulkeminen vaikuttavat negatiivisesti Satakunnan kilpailukykyyn. Rauman RMC:n tilauskannan vahvistuminen, Metsä Fibren sahan investoinnit kuin myös BASF:n Harjavaltaan rakennettava akkumateriaalitehdas tukevat kuitenkin niin rakentamista kuin muitakin toimialoja sekä suoraan että välillisesti esimerkiksi
alihankintakentän ja logistiikan myötä, Kivinen sanoo.