Satakunnassa Alkon myynnin kasvu painottui viineihin – väkeviä ostetaan enemmän kuin Suomessa keskimäärin

Alkon asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia tuotteisiin liittyvistä ympäristönäkökulmista. Kuva: Juha Sinisalo

Vuonna 2020 Alkon myynti Satakunnassa kasvoi 11,5 prosenttia. Juomia myytiin 3,5 miljoonaa litraa, kun edellisenä vuonna myynti oli 3,1 miljoonaa litraa. Asiakaskäynnit 16 myymälässä nousivat 4,8 prosenttia edellisvuodesta.

Viinien osuus koko myynnistä oli 55 prosenttia ja väkevien osuus 35 prosenttia, kun koko maata tarkasteltaessa väkevien osuus myynnistä on noin 27 prosenttia ja mietojen viinien osuus noin 64 prosenttia.

– Meillä Satakunnassa ostokäyttäytyminen poikkeaa hieman koko maasta. Vodkien ja viinojen osuus (21 %) on lähes samalla tasolla kokonaismyynnistä valkoviinien (24 %) ja punaviinien (23 %) kanssa. Koko Alkon tasolla vodkien ja viinojen osuus on noin 15 prosenttia, kertoo aluepäällikkö Juha Laanti.

Laantin mukaan Satakunnassakin kysynnän kasvu kohdistuu koko ajan enemmän viineihin, jotka ovat kasvattaneet myyntiään prosentuaalisesti eniten. Valkoviinien myynti kasvoi 16,3 prosenttia, punaviinien myynti 13,3 prosenttia, roseeviinien myynti 34,2 prosenttia ja kuohuviinien 13 prosenttia. Muiden väkevien, kuten ginien, rommien ja viskien myynti kasvoi 15 prosenttia.

Alkon asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia tuotteisiin liittyvistä ympäristönäkökulmista.

Tehdäkseen asiakkailleen vastuullisemmat valinnat mahdollisimman helpoksi, kertovat Alkon Vihreä valinta -merkinnät juoman tuottajan sitoutumisesta ympäristötyöhön ja kestävään kehitykseen.

– Vihreät valinnat kiinnostavat satakuntalaisia ja lähes joka kolmannella ostetulla tuotteella on jokin Vihreän valinnan symboleista.

Alkon kokonaismyynti

Vuonna 2020 Alkosta ostettiin 92,7 miljoonaa litraa juomia, mikä oli 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Vuonna 2019 litramyynti oli 82,1 miljoonaa.

Viinien kysyntä nousi 15 prosenttia, väkevien 10 prosenttia, panimotuotteiden kuusi prosenttia ja alkoholittomien seitsemän prosenttia. Asiakasmäärät vuonna 2020 kasvoivat 5,2 prosenttia verrattuna viime vuoteen.