Satakunnassa kevättyöt yhä noin viikon aikaisessa

Etelä-Suomessa ja Satakunnassa kevätviljojen kylvöt ovat loppusuoralla, kylvämättä on enää 5–30 prosenttia, selviää ProAgrian kasvutilannekatsauksesta.

Kevättyöt ovat vielä noin viikon tavanomaista aikataulua edellä, vaikka sateet, säiden kylmeneminen ja yöpakkaset vappuviikolla hidastuttivatkin merkittävästi peltojen kuivumista muokkauskuntoon ja kylvöjen etenemistä.

Tilojen väliset erot töiden etenemisessä ovat kuitenkin suuret.

Ensimmäisinä kylvetyt kevätviljat ovat orastuneet Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Satakunnassa ja Etelä-Karjalassa. Orastuneet kasvustot ovat normaaleja tai jopa normaaleja parempia, mutta sään viileneminen on hidastuttanut orastumista yleisesti.

Satakunnassa kylvetään parhaillaan viimeisiä sokerijuurikkaita, kun taas kevätrypsin kylvöjä vasta aloitellaan. Etelä-Suomen rannikkoalueella sokerijuurikas on taimettunut hyvin ja Satakunnassa ja Hämeessä tyydyttävästi.

Varhaisperunan istutukset on saatu päätökseen. Ensimmäiset Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa istutetut varhaisperunakasvustot ovat hyvässä kasvussa ja muuallakin Etelä-Suomessa kasvustot ovat jo taimettuneet.

Rikkakasvitilanne pelloilla on tavanomainen koko maassa.

Yöpakkaset ja säiden viileneminen toukokuussa ovat hidastaneet nurmien ja syysviljojen kasvuunlähtöä. Satakunnassa on hyväkuntoisia syysvehnäkasvustoja, kun taas ruiskasvustot ovat tavanomaista heikkokuntoisempia.