”Satakunnassa on aika nostaa rimaa” – LähiTapiolan johtokaksikko haluaa maakunnan nähtävän uusin silmin

LähiTapiola Länsi-Suomen talousjohtaja Jussi Seppälä ja toimitusjohtaja Pasi Aakula näkevät Satakunnalla mahdollisuudet vaikka mihin.

| Päivitetty

LähiTapiola Lännen ja LähiTapiola Satakunta yhdistyivät vuodenvaihteessa. LähiTapiola Länsi-Suomen nimellä toimivan yhtiön toimitusjohtaja Pasi Aakula kertoo jo muutamien kuukausien kokemuksella, että yhdistymisaskel kannatti ehdottomasti ottaa.

– Olemme jo nähneet sen, että kokomme ja alueellinen vaikutuksemme on tehnyt meistä entistä houkuttelevamman yhteistyökumppanien silmissä.

Korona pakottaa muuntautumaan

Aakula kertoo, että kahden lähes yhtä suuren yhtiön yhdistäminen etenkään korona-aikana ei ole ollut ongelmatonta. Hän silti näkee, että hyvällä valmistautumisella 160 työntekijän yrityksen suurimmat kysymykset oli ratkaistu hyvissä ajoin.

– Onnistuimme mielestäni ennakoimaan ja välttämään yhdistymiseen liittyvät isoimmat haasteet tekemällä kotiläksymme hyvin. Ratkaisevin kysymys on ollut se, miten saamme ihmisille yhteiset toimintamallit ja puhaltamaan heidät yhteen hiileen. Korona-aika on haastanut meitä, olisimme kaivanneet enemmän sitä henkilökohtaista kohtaamista.

Hän jatkaa, että korona-aika on auttanut ja pakottanut monilla tavoin uudistumaan. Kasvokkaiseen palveluun perustunut toiminta on siirtynyt entistä enemmän sähköiseen maailmaan.

Yhtiössä halutaan antaa aikaa yhdistymiselle. Esimerkiksi taloudellisten tulosten mittaamisen aika on Aakulan mukaan vasta ensi vuodesta eteenpäin.

– Kysymys yhdistymisessämme ei ole vain taloudellisista hyödyistä, vaan myös asiakastyytyväisyyden ja henkilöstön kokemusten kautta mitattaviin laatumääreisiin.

Satakunta on yhdessä vahvempi

Yhtiön talousjohtaja Jussi Seppälä kertoo saaneensa paljon kommentteja siitä, että yhtiöiden yhdistäminen oli varsin odotettua. Hän haluaa nähdä liitoksen myös esimerkkinä muille.

– Mieluummin olemme maakuntana yhdessä kisaamassa muita vastaan kuin jakauduttuna kahteen tai useampaan leiriin. Haluamme olla rohkaiseva esimerkki, että kaikki voivat olla samaa porukkaa, hän viittasi Rauman ja Porin vastakkainasetteluun.

Vahvasti teollisuuteen nojaavan Satakunnan kynnyskysymyksenä Aakula ja Seppälä näkevät jatkossakin sen, miten maakunnan vetovoima riittää muun muassa osaavan ja koulutetun työvoiman saamiseen sekä korkeakoulutuksen.

– Se on ydinkysymys, miten muualle opiskelemaan lähtevät saadaan palaamaan Satakuntaan. Koulutettu väki pitää tavalla tai toisella tälle alueelle.

– Jos Rauma, Pori ja Satakunta luopuvat vähän historiastaan ja nostavat vähän rimaa, niin täällä on todella hyvät mahdollisuudet saada lisää yliopistokoulutusta, yritystoimintaa ja menestystä. Ei pidä katsoa maailmaa samoin silmin kuin ennen, Aakula muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut