Satakunnassa pyritään estämään leviämisvaiheeseen siirtyminen – maskisuositus laajenee ja etätyösuositus voimaan

Maskisuositusten lisäksi otetaan käyttöön kiihtymisvaiheen etätyösuositus, jonka tarkoitus on vähentää fyysisiä kontakteja työpaikoilla. Kuva: Engin Akyurt / Unsplash

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi perjantaina 748 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Viime päivinä raportoidut tartuntaluvut ovat suurimpia Suomessa raportoituja päivittäisiä tartuntamääriä koko pandemian ajalta.

Nykyistä korkeampia tartuntalukuja on raportoitu vain kolmannen korona-aallon huipulla maaliskuussa, jolloin THL raportoi enimmillään yli 800 tartunnasta päivässä.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui torstaina keskustelemaan maakunnan vallitsevasta koronavirustilanteesta. Työryhmän mukaan ilmaantuvuus on lisääntynyt voimakkaasti ja maakunnassa on riski leviämisvaiheeseen siirtymisestä.

Leviämisvaiheeseen siirtymisen estämiseksi Satakunnassa otetaan käyttöön aiempaa tiukemmat toimintasuositukset.

Tiukentuneiden suositusten mukaan yli 12-vuotiaiden tulisi käyttää maskia seuraavissa tilanteissa:

  • Aina joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset, sekä kaikissa tilanteissa joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

  • Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä.

  • Koronavirustestiin mentäessä ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

  • Kotimaanmatkailussa tulisi noudattaa kohdepaikkakunnan ohjeistusta maskin käytöstä

  • Sairaalassa, terveyskeskuksessa tai ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä.

Maskisuositusten lisäksi otetaan käyttöön kiihtymisvaiheen etätyösuositus, jonka tarkoitus on vähentää fyysisiä kontakteja työpaikoilla ja myös työmatkoihin liittyviä tartuntoja.

Ravitsemisliikkeille voimaan kiihtymisvaiheen rajoitukset 31.7.

  • Valtioneuvosto muutti torstaina 29.7. asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa.
  • Uusien rajoitusten mukaan ravitsemusliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07–24 ja ne saavat olla avoinna klo 05–01.
  • Ravintoloilla, joiden päätoimiala on alkoholin anniskelu, sisätiloissa voi olla käytössä puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa voi olla käytössä 75 % asiakaspaikoista.
  • Ulkoterassien asiakasmäärää ei ole rajattu. Säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille

Satakunnan ammattikorkeakoulussa syksyn opinnot alkavat etä- ja lähiopetuksena

Samkissa syksyn opinnot alkavat elokuun puolivälissä alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän (ATTR) ohjeistukseen nojaten lähiopetuksena lukujärjestyksen mukaisesti.

Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden opinnoista pääosa tapahtuu kampuksella ja myöhemmillä vuosikursseilla opetus on oppimisen tarpeiden mukaan joko etä- tai lähiopetuksena.

– Monimuoto-, verkko- ja ylemmissä AMK-opinnoissa lähtökohta on opiskelu muualla kuin kampuksella. Näissä opinnoissa kampuksilla opiskellaan vain pedagogisesti välttämättömissä tilanteissa, kertoo opetuksen vararehtori Timo Mattila.

Samkin kampuksille tulee 2.8. alkaen voimaan jälleen maskipakko, joka oli käytössä jo viime keväänä.

Henkilökuntaa suositellaan tekemään etätöitä mahdollisimman laajasti työtehtävien niin mahdollistaessa.

Samkissa seurataan jatkuvasti koronatilanteen kehittymistä sekä viranomaisten ohjeistuksia. Tavoitteena on antaa laadukasta opetusta niin, että opiskelijoiden opinnot etenevät tilanteesta huolimatta.

Lisää aiheesta

Länsi-Suomen seuranta: Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku nousi Raumalla reilusti yli sadan