Satakunnassa rajuista väkivallanteoista epäiltyä miestä syytetään naisen sadistisesta murhasta Jyväskylässä

Miehelle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta.

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta murhasta miehelle, joka syytteen mukaan kohdisti naiseen tuntien ajan rajua väkivaltaa ja jätti sen jälkeen uhrin ruumiin kadulle.

Veriteko tapahtui uhrin, 1990-luvulla syntyneen naisen asunnossa Jyväskylän Pupuhuhdassa joulukuun alussa. Syyttäjän mukaan 35-vuotias mies sitoi ilmastoteipillä naisen kädet ja pään niin, että uhrin oli vaikea hengittää. Sitten mies hakkasi uhria muun muassa nyrkillä, puisilla tuolinjaloilla ja metallisella veitsenteroituspuikolla eri puolille vartaloa. Lisäksi mies potki ja kuristi uhria sekä poltti sytyttimellä jälkiä tämän kasvoihin ja kaulaan, syyttäjä sanoo.

Syyttäjän mukaan veriteko tehtiin tarkoituksellisesti kovia tuskia aiheuttaen. Oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa uhrissa todettiin yhteensä yli 150 vammaa.

– Tappo on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ottaen huomioon (uhrille) aiheutuneiden vammojen erittäin runsas lukumäärä ja vakavuus. Vammat ovat olleet omiaan aiheuttamaan (uhrille) suurta kipua, tuskaa ja kärsimystä, ja ne osoittavat (syytetyssä) päättäväisyyttä teon toteuttamisessa sekä sitkeää surmaamispyrkimystä, syyttäjä sanoi haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan uhri oli väkivallan seurauksena ja teippauksen vuoksi täysin puolustuskyvytön. Väkivalta myös kesti pitkään: syyttäjän mukaan vanhimmat vammat uhrin aivoissa olivat syntyneet vähintään neljä tuntia ennen tämän kuolemaa.

Mies on esitutkinnassa myöntänyt tappaneensa uhrin. Häntä syytetään myös hautarauhan rikkomisesta toisen miehen kanssa. Syyttäjän mukaan kaksikko kuljetti naisen ruumiin autolla runsaan puolen kilometrin päähän asunnolta ja jätti sen makaamaan Vemmelsäären kevyen liikenteen väylälle.

Kohdisti uhriin rajua väkivaltaa päivien ajan

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta tai, jos tämä tuomitaan taposta, 12 vuoden vankeusrangaistusta. Mies on määrätty mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon.

Jos mies todetaan erittäin vaaralliseksi toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle, syyttäjä vaatii hänelle yhdistelmärangaistusta, jossa kokonaan istuttavaa ehdotonta vankeusrangaistusta seuraa vuoden valvonta-aika.

Miestä syytetään vakavista rikoksista myös Satakunnassa. Länsi-Suomi uutisoi miehen syytteistä maaliskuussa.

Satakunnan käräjäoikeus määräsi maaliskuun alussa miehen mielentilan tutkittavaksi asiassa, jossa miestä syytetään törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä raiskauksesta ja törkeästä vapaudenriistosta elo-syyskuussa 2018.

Välituomiossaan käräjäoikeus katsoi, että mies oli kohdistanut uhriin monenlaista väkivaltaa useita kertoja viiden päivän aikana. Oikeuden mukaan mies oli muun muassa lyönyt uhria nyrkillä eri puolille vartaloa, kuristanut latausjohdolla sekä polttanut tätä tupakalla, sytyttimellä ja kiehuvalla vedellä. Lisäksi mies oli juottanut uhrille tatuointimustetta sekä tunkenut tämän suuhun vaatteen ja kaatanut siihen juomaa niin, ettei uhri ollut saanut henkeä.

Mies oli oikeuden mukaan myös pakottanut uhrin kolme kertaa sukupuoliyhteyteen kanssaan ja videokuvannut puhelimellaan osan teoista. Oikeuden mukaan videolle tallentuneista miehen puheista ilmenee, että tämä aikoi julkaista videot ja mainostaa niillä uhrin rahaa vastaan tarjoamia seksuaalipalveluita.

Mies on osin tunnustanut teot. Satakunnan käräjäoikeus ottaa kantaa miehen syyksi luettaviin rikosnimikkeisiin ja hänelle määrättävään rangaistukseen mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.

(Maria Rosvall, STT)

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut