Satakunnassa tartuntariski on edelleen pieni – poliklinikkakäyntejä ei automaattisesti kannata peruuttaa

Rauman sairaalassa ja Satasairaalassa jokainen peruutus arvioidaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden näkökulmasta. Peruutuksista ilmoitetaan aina potilaille henkilökohtaisesti.

| Päivitetty

Satasairaalan poliklinikkatoiminta on käynnissä lähes normaalisti, sillä maakunnan koronatilanne on edelleen rauhallinen.

Yli 70-vuotiaat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, joten näiden potilaiden toimenpiteitä ja ajanvarauksia on jouduttu perumaan.

Jokainen peruutus arvioidaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden näkökulmasta. Peruutuksista ilmoitetaan aina potilaille henkilökohtaisesti.

– Kyllä lähtökohtaisesti voi ajatella niin, että jos meiltä on kutsu poliklinikalle tullut, eikä sitä ole meidän puoleltamme peruutettu, kannattaa se käyttää, ohjeistaa Satasairaalan johtajaylilääkäri Sari Sjövall.

Tartuntariski edelleen pieni

Moni satakuntalainen kuitenkin miettii, onko lääkäriin lähteminen turvallista, kun kaikkia lähikontakteja on pyydetty välttämään?

Sjövall vakuuttaa, että Satasairaalan hoitohenkilökunta on hyvin ohjeistettu potilaskohtaamisia varten.

Henkilökunta jää ohjeiden mukaan pois töistä pienenkin oireen ilmaannuttua. Henkilökunnan testauksia tullaan edelleen myös lisäämään. Suoritettavissa toimenpiteissä hoitohenkilökunta käyttää aina muun muassa suu-nenäsuojia.

-Asiakas voi luottaa siihen, että tänne on turvallista tulla.

Satakunnan alueen koronatilanne on vielä todella maltillinen. Se, että viruksen saisi lääkärikäynnillä sairaalasta on hyvin epätodennäköistä.

- Satakunnan alueella on toistaiseksi alle 30 varmistunutta koronatapausta. Vaikka tapaukset kymmenkertaistuisivat, olisi tartuntariski edelleen promillen luokkaa. Meidän maakunnassa tilanne on siis vielä oikein hyvä, sanoo Sjövall.

Tarve- ja riskiarvioita tehdään

Heti korona-epidemian alkuvaiheessa potilaat alkoivat perua vastaanottoaikojaan myös Raumalla.

Sairaalan puolelta tehtyjä kategorisia perumisia on vältetty. Ainoastaan riskiryhmien esimerkiksi yli 70-vuotiaiden vastaanottoaikoja on siirretty puhelin- tai etävastaanotoiksi.

– Pyrimme aina tekemään tarve- ja riskiarvio, esimerkiksi vastaanoton välttämättömyydestä. Riskiarviossa huomioidaan riski potilaalle mutta myös henkilöstölle. Kaikissa tilanteissa välttämättömät toimenpiteet tehdään. Kun vastaanottoja siirretään, arvioidaan myös oletettu korona-epidemian kesto, selvittää Rauman terveyspalvelujen johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist.

Myös Nordqvist vakuuttaa, että lääkärin ja hoitajan vastaanotolle on turvallista tulla kunhan noudattaa huolellista käsihygieniaa ja välttää turhia lähikontakteja. Hengitystieoireisena ei vastaanotolle tule tulla, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

– Tässä tilanteessa tulee ensin aina soittaa. Hätätilanteissa tulee luonnollisesti ottaa yhteys numeroon 112.

Uutiseen lisätty Rauman sairaalan osuus. Otsikko muokattu klo 13.26.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut