Satakunnassa todettiin torstaina kaksi uuttaa COVID-19 tapausta – liikkeellä on ollut myös perättömiä huhuja

Satakunnassa todettiin eilen illalla kaksi uuttaa COVID-19 tapausta, joiden lähikontaktit on asetettu karanteeniin. Joitakin mahdollisesti altistuneita tavoitellaan vielä tänään perjantaina. Toinen tapauksista on saanut tartuntansa Porissa, toinen Eurajoella.

– Valitettavasti kummastakaan tapauksesta ei ole voitu osoittaa tartunnanlähdettä. On siis mahdollista, että tapauksia ilmaantuu lisää, Satasairaalan tiedotteessa todetaan.

Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 58 COVID-potilasta. Yksi potilas on sairaalahoidossa, teho-osastolla ei ole potilaita.

– Satakunta on edelleen matalan ilmaantuvuuden aluetta, mutta kahden viime viikon aikana todetut tapaukset muistuttavat siitä, että epidemian leviäminen on mahdollista, jos varotoimista ei huolehdita.

Liikkeellä on ollut myös perättömiä tietoja. Ainakin yhdellä työpaikalla oli eilen annettu tiedote uudesta koronatartunnasta. Tämä tieto oli kuitenkin virheellinen.

– Jokainen Satakunnan COVID-tapaus selvitellään tarkasti ja saamme tiedot myös yksityispuolella otetuista näytteistä, Satasairaala muistuttaa.

– Uudet tapaukset ovat hyvä muistutus siitä, että COVID-19 infektiota saattaa edelleen olla liikkeellä Satakunnassa ja on erittäin tärkeää, että kaikki lievästikin oireilevat hakeutuvat testiin.

Mikäli sinulla on koronaviruksen aiheuttamaan infektioon viittaavia oireita, voit tehdä netissä oma olo -testin tai voit olla yhteydessä omaan terveyskeskukseesi testiin pääsemiseksi. Juhannuksena testejä tehdään tarvittaessa myös Satasairaalan drive in -pisteessä. Ajasta pitää kuitenkin sopia etukäteen puhelimitse.

Sen sijaan oireettomia henkilöitä ei ole syytä tutkia. Näytteen avulla ei voida poissulkea altistumista COVID-infektiolle.

– On tärkeää edelleen huolehtia asianmukaisista hygieniatoimista ja turvaväleistä. Juhannusta kannattaa juhlia ulkona. Suuria väenkokouksia kannattaa välttää. Riskiryhmäläisiä tavattaessa pitää noudattaa varotoimia ja käyttää suojaimia, Satasairaalasta muistutetaan.

Suomessa on todettu yhteensä 7 133 koronavirustartuntaa, kertoo puolestaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tartuntojen määrän päiväkohtaisesta kasvusta ei ole varmuutta, sillä THL:llä oli eilen tietojärjestelmähäiriöitä, joiden vuoksi eilen ilmoitettujen tartuntojen määrästä oli epäselvyyttä. Tartuntojen määrä on kasvanut joko kahdella tapauksella tai 14:llä.
Toissa päivän varmistettuun tilanteeseen verrattuna uusia tartuntoja on 16.

THL ilmoitti eilen päivittävänsä tilannekatsaussivuaan enää vain arkisin. Tämä tarkoittaa, että muun muassa koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista ilmoitetaan seuraavan kerran vasta juhannuksen jälkeen maanantaina.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin laboratorioissa ei havaittu eilen yhtään uutta koronavirustartuntaa, sairaanhoitopiiri kertoi Twitterissä. Nollasaldo saatiin, kun torstaina tutkituissa 546 näytteessä ei ilmennyt uusia tartuntoja.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kuukausiin, kun Husin laboratorioissa ei havaittu lainkaan päiväkohtaisia tartuntoja. Helmikuun lopusta asti tartuntoja on todettu joka päivä.

Juttua päivitetty klo 12.37. Lisätty THL:n tietoja.