Satakunnassa varttui 26 merikotkan poikasta - Suomessa on kuollut poikasia lintuinfluenssaan

Tänä vuonna merikotkia sairastui poikkeuksellisen paljon lintuifluenssaan. KUVA: Hannu Vainiopekka

Satakunnassa varttui tällä pesimäkaudella 26 merikotkan poikasta, kertoo Sääksisäätiön merikotkatyöryhmä. Varsinais-Suomessa lukema oli 149.

Koko maassa laskettiin varttuneen 562 merikotkaa, mikä on samaa luokkaa kuin kahtena edellisena vuonna. Merikotkakanta onkin työryhmän mukaan nyt vakaa.

Toisaalta merikotkien pesissä havaittiin poikkeuksellisen paljon kuolleita poikasia. Ruokavirasto tutki muutamia poikasia, ja niiden kuolinsyyksi varmistui korkeapatogeeninen lintuinfluenssa. Merikotkatyöryhmän mukaan tautiin on kuollut todennäköisesti selvästi enemmän poikasia kuin tutkitut neljä yksilöä.

Kesän aikana on löydetty etelärannikolta myös kuolleita aikuisia merikotkia, joista ainakin kahden todettiin kuolleen lintuinfluenssaan.

- Merikotka on hyvä ja tärkeä luonnon tilan indikaattori, mistä viime vuosina lintuinfluenssaan kuolleet merikotkat, vähän aiemmin lyijyn tappamat kotkat ovat surullisena esimerkkinä, sanoo Sääksisäätiön merikotkatyöryhmän seurantavastaava Heikki Lokki.

Pesätarkastuksessa käytiin läpi yli tuhat entistä ja nykyistä merikotkan pesää, joista pohjoisin sijaitsee Utsjoella. Pesiviä pareja laskettiin 598.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Merikotka palasi Iso Järviluotoon ja pesi "ruokapöydässään" - Lähin merimetson pesä 20 metrin päässä