Satakunta edelleen koronan leviämisvaiheessa

Perjantaina koolla ollut alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) joutui toteamaan, että Satakunta on edelleen koronan leviämisvaiheessa.

Uusien tapausten ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun, mutta siitä huolimatta Satakunnan epidemiatilanne on yksi maan huonoimpia. Satakunnan ilmaantuvuusluku on 195, joka on Suomen kolmanneksi korkein.

Sairastuneista kaksi kolmesta on miehiä

Satakunnassa on 15.10. mennessä todettu yhteensä 3 334 koronatapausta tartuntatautirekisterin mukaan. Näistä valtaosa eli 1 399 tapausta on todettu Raumalla.

Lokakuun aikana on tähän mennessä todettu 293 tapausta, joista 60 prosenttia on todettu 21–60-vuotiailla. Miesten osuus sairastuneista on 64 prosenttia.

Tartunnanjäljitys on edelleen tehokasta. Viime viikolla tartunnanlähde tai -paikka selvisi 79 prosentissa tapauksista. Tartunnan saaneista puolet oli jo valmiiksi karanteenissa.

Sairaalahoidon tarve Satakunnassa on pysynyt korkeana. Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kymmenen koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastolla on kahdeksan iäkästä potilasta.

Siirtoja muualle ei ole tarvittu

ATTR arvioi, että sairaalahoitoa tarvitsee tulevalla viikolla 10–12 uutta potilasta, joista 1–3 potilasta voi vaatia tehohoitoa. Myös perusterveydenhuollon osastoille on odotettavissa lisää hoidettavia.

– Sairaalakuormituksen nousuun varautuminen edellyttää erityisjärjestelyjä muun muassa henkilöstöresurssin varmistamiseksi. Ajanvarauksia tai esimerkiksi leikkaustoimintaa ei ole vielä ollut kuitenkaan tarvetta rajoittaa tai vähentää, ATTR:n tiedotteessa todetaan.

Tehohoidon kapasiteetti on merkittävästi riippuvainen myös muiden hoidossa olevien potilaiden määrästä. Ainakaan vielä ei Satakunnasta ole jouduttu siirtämään koronapotilaita hoitoon muihin sairaanhoitopiireihin.

Vallitsevassa tilanteessa Satakunnan maskisuositus pidetään muuta maata tiukempana. Lisäksi ATTR patistaa väkeä koronarokotukselle.

– Rokotus antaa suurimmalle osalle erittäin hyvän suojan vakavia tautimuotoja ja kuolemaa vastaan, tiedotteessa muistutetaan.