Satakunta ei ehkä saa omaa yliopistoa, mutta korkeakoulupaikkoja Raumalla riittää – tästä jutusta selviää, paljonko aloituspaikkoja on ja mitä kaikkea Raumalla voi opiskella

Yhteishaku on käynnissä parhaillaan. Selvitimme perustiedot kevään aloituspaikoista Raumalla korkeakoulutusta tarjoavilta OKL:lta ja Samkilta.

Seminaarinmäki odottaa uusia opiskelijoita tulevanakin syksynä, mutta ensin väki pitää valita yhteishaun hakijoista, joita viime vuonnakin oli kaikkineen yli 1500. Kuva viime syksyltä, jolloin OKL:n uudet opiskelijat tutustuivat kampukseen. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Selvityshenkilö Kalervo Väänänen ei ehkä pitänyt Satakunnan omaa yliopistoa realistisena vaihtoehtona, mutta korkeakoulutasoista koulutusta maakunnassa riittää. Paikkoja on runsaasti tarjolla myös Raumalla.

Parhaillaan käynnissä olevassa korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea yhteensä kolmeentoista Raumalla toteutettavaan koulutusohjelmaan, joissa aloituspaikkoja on tarjolla yhteensä 518.

Korkeakoulutusta kaupungissa tarjoavat Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitos sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu – tuttavallisemmin OKL ja Samk.

Samkissa suosio jakautuu tasaisesti

Samkiin voi hakea opiskelemaan suomen kielellä tradenomiksi tai AMK-insinööriksi eri erikoistumisaloille. Lisäksi tarjolla on sairaanhoitaja (AMK) -tutkinto.

– Suosio eri ohjelmien kesken jakautuu aika tasan. En näkisi, että mikään olisi ylivoimaisesti kaikkein suosituin, vaan saamme yleensä hakijoita kaikkiin tasaisesti, kertoo logistiikan ja meriteknologian osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka Samkista.

Lisäksi tarjolla on englanninkielisiä ohjelmia, joissa voi opiskella merikapteeniksi, AMK-insinööriksi tai kansainvälisen kaupan ammattilaiseksi.

Toteutuksia niin nuorille kuin työssäkäyvillekin

Toteutusmuotojakin on Samkissa moneen lähtöön: sairaanhoitajaksi ja tradenomiksi opiskellaan monimuotoisesti, kun taas englanninkieliset insinööriopinnot voi suorittaa käytännössä kokonaan etäopiskeluna. Noin puolet ohjelmista toteutuu "perinteisenä" päiväopiskeluna.

– Päivätoteutuksena tehtäviin opintoihin tulee enimmäkseen nuoria. Monimuotototeutukset taas sopivat esimerkiksi töissäkäyville, Tempakka sanoo.

Kaiken kaikkiaan Samkissa Rauman kampuksella aloituspaikkoja ensi syksylle nyt haettavissa koulutusohjelmissa on 279. Hakijoita Rauman hakukohteisiin on tavanomaisesti ollut vuosittain noin 1600–1700.

Luokanopettajaksi haetaan selvästi eniten

OKL:ssa taas on kolme eri opettajannkoulutusohjelmaa. Seminaarinmäelle voi hakea lukemaan itsensä käsityön aineenopettajaksi, varhaiskasvatuksen opettajaksi tai luokanopettajaksi.

Näistä selvästi suosituin on luokanopettajan koulutusohjelma, kertoo koulutussuunnittelija Pirjo Lehti.

– Esimerkiksi viime vuonna luokanopettajan tutkinto-ohjelmaan oli 898 hakemusta, varhaiskasvatukseen 494 ja käsityöhön 145, Lehti kertoo.

Aloituspaikkoja on tuleville luokanopettajille 60, käsityönopettajille 39 ja varhaiskasvatuksen opettajille hulppeat 140.

Kaksivaiheinen valintaprosessi

Opettajaopiskelijoiksi hamuavien valintaprosessi käynnistyy valtakunnallisella Vakava-kokeella, joka on kirjallinen koe.

Joko sen tai ylioppilastodistusarvosanojen perusteella tietty määrä hakijoita valikoituu opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeeseen.

– Todistusvalinnan kautta valitaan kautta 60 prosenttia hakijoista, 40 prosenttia taas Vakava-kokeen kautta.

– Soveltuvuuskokeesta saatujen pisteiden perusteella katsotaan, mihin hakukohteeseen opiskelija tulee hyväksytyksi, selvittää Pirjo Lehti.

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on käynnissä 17.3.–31.3. Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen haku jatkuu vielä 7.4. asti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut