Satakunta kiristää koronarajoituksia – yksityistilaisuuksiin ei yli 10 henkilöä, etätyötä suosittava ja aikuisten harrastustoiminnan jatkoa harkittava

Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut alueet vuorollaan yhteistyökokoukseen COVID-epidemian leviämisen hillitsemiseksi, lauantai-iltana oli Satakunnan vuoro. Kokouksen jälkeen Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui päättämään alueellisista toimista.

Pohjois-Satakunta on leviämisvaiheessa ja muu Satakunta kiihtymisvaiheessa. Lauantaina illalla Satakunnassa on todettu yhteensä 234 tapausta.

14 viimeisen vuorokauden aikana on todettu 80 tapausta. Koronan ilmaantuvuus koko Satakunnassa on noussut aiempaa korkeammalle tasolle 37,8 / 100 000 / 14 vrk.

Raumalla on 14 vuorokauden aikana todettu 23 tapausta. Koronan ilmaantuvuus on 58,6 / 100 000 asukasta. Raumalla tartunnat liittyvät pääosin kahteen laajempaan tartuntaketjuun.

Satakunnan alueellinen työryhmä päätti lauantaina kiristää jo annettuja rajoituksia.

Alueellista maskisuositusta kiristettiin jo perjantaina ja työryhmä suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakuntaan THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Suositusta laajennettiin torstaina koskemaan myös toisen asteen oppilaitosten henkilöstöä ja oppilaita (lukiot ja ammattioppilaitokset) sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

Ammattikorkeakouluissa on voimassa etäopiskelu, ja läsnäopiskelussa on voimassa maskisuositus.

Alueellinen työryhmä tiukensi lauantaina myös suositustaan yksityistilaisuuksien kohdalla. Nyt Satakunnassa suositellaan, että yli 10 henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi.

Lisäksi suositellaan huomioimaan, että saman työyhteisön jäseniä osallistuisi enintään viisi samaan vapaa-ajan tilaisuuteen. Näin voidaan turvata työvoiman saantia mahdollisissa altistustilanteissa.

Yksityisissä tilaisuuksissa tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli turvaetäisyyksien pito ei onnistu.

Satakunnassa suositellaan nyt myös etätyöhön siirtymistä niin laajasti kuin se vain on mahdollista valtioneuvoston etätyösuosituksen mukaisesti.

Lisäksi Satakunnassa suositellaan aikuisten ryhmäharrastustoiminnasta pidättäytymistä sisätiloissa ja suosimaan harrastustoiminnan toteuttamista etäyhteyksin. Erityisesti kaikenlaista kontaktia sisältävää harrastustoimintaa kehotetaan välttämään.

Rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Suositus on voimassa kolme viikkoa 1.12.2020 alkaen.

Alle 15-vuotiaat voivat jatkaa harjoittelua, kun tarkasti huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan, kontakteja välttäen.

Aluehallintovirasto tullee kiristämään julkisia kokoontumisrajoituksia ensi viikolla. Todennäköisesti tilaisuuksien henkilömäärää rajataan ja suuremmat tilaisuudet kielletään.

-Edelleen painotetaan etäisyyksiä ja hyvää käsihygieniaa. Myös kokoontumisrajoitukset tulee ottaa vakavasti, jotta voitaisiin välttyä epidemian pahenemiselta ja terveydenhuollon kuormittumiselta, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

Satakunnassa tilanne on kuitenkin toistaiseksi hyvä. Sairaalahoidossa on vain yksi potilas ja terveyskeskuksen vuodeosastolla kolme potilasta.